Szőlő-Bor

Harmadszor rendezték meg a Kárpát-medencei református szőlészek, borászok fórumát

Agrofórum Online

A bihardiószegi fórumhoz kapcsolódóan borversenyt is rendeztek, amelyen 28 felvidéki, délvidéki, partiumi, erdélyi és magyarországi bortermelő 50 borát vizsgálta szakmai zsűri.

Harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumát, a BORUM-ot, ezúttal először a határon túl, a partiumi Bihardiószegen.

Az Egyháztáji programhoz kapcsolódó kezdeményezés 2014-ben indult útjára, amikor két találkozót is tartottak a Kárpát-medencei borászok és szőlészek. A nagysikerű sárospataki rendezvényt a móri találkozó követte, majd 2015 első BORUM-helyszíne Bihardiószeg lett – mondta el az MTI-nek Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat programigazgatója.

Az Egyháztáji vásárokkal a református szeretetszolgálat lehetőséget akar adni arra, hogy jó minőségű, magyar mezőgazdasági termékekhez jussanak az emberek a református egyházhoz közel álló kistermelőktől. A fórumot pedig azért szervezik, hogy a Kárpát-medencei szőlészek és borászok megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek, illetve a szeretetszolgálat szakmai előadásokkal segítse munkájukat – mondta a programigazgató.

A szombaton és vasárnap megtartott bihardiószegi fórumhoz kapcsolódóan borversenyt is rendeztek, amelyen 28 felvidéki, délvidéki, partiumi, erdélyi és magyarországi bortermelő 50 borát vizsgálta szakmai zsűri – közölte a verseny után a zsűri egyik tagja az MTI-vel. Kerekes Sándor elmondta: a Magyar Református Szeretetszolgálat ajánlásával 2015 fehér bora Kun Barna bihardiószegi termelő 2014-es cserszegi fűszerese, vörös bora Ur Zsigmond (Hegyközszentimre) 2010-es merlot-ja lett.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

2019. május 1. 08:33

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

Komoly gondokat okozhat a felhalmozódott bormennyiség

2020. július 27. 09:17

A világ legnevesebb bortermelő vidékein is problémákat okoz, hogy a koronavírus miatt bevezetett vásárlási korlátozások, illetve a borexport visszaesése miatt nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódott borral.

559 nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen

2019. március 7. 07:58

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Kiugró minőségű az idei szőlő

2018. október 2. 14:05

Idén minden eddiginél korábban kezdődött, az ország nagy részén lassan véget is ér a szüret. A termelők kiváló minőségű alapanyagot adtak át, a borászok pedig bizakodók.