Szőlő-Bor

Új uniós szőlőtelepítési szabályok lépnek életbe

Agrofórum Online

A szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről fogadott el rendeletet az Európai Bizottság.

A szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről fogadott el rendeletet az Európai Bizottság – tájékoztatott a bizottság a honlapján csütörtökön.

A tagállamok által egyhangúan elfogadott szabályok szerint 2016-tól a szőlőtelepítési és újratelepítési engedélyeket tagállami szinten adják majd ki, az engedélyezés alól egyes területek mentesülnek. A rendelet évi egy százalékos növekedést engedélyez a tagállamok szőlőterületeiben, amit nemzeti vagy regionális szinten van lehetőség korlátozni.

A tájékoztatás idézi Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztost, aki elmondta: az új rendszer lehetővé teszi az európai bortermelés fokozatos bővítését, válaszul a világpiaci igény növekedésére. Hozzátette: a tagállamok számos óvintézkedést alkalmazhatnak a lehetséges társadalmi és környezeti kockázatok elkerülésére egyes bortermelő vidékeken.

A bizottság megbízásából készített tanulmány szerint az unió annak ellenére folyamatosan veszít világpiaci részesedéséből, hogy 2008 óta nő a tagállamokból harmadik országokba szállított bor mennyisége és értéke is. Továbbá, 2025-ig várhatóan nő a borfogyasztás világszinten, míg az unión belül továbbra is csökken, az uniós borászati szektor egyre inkább exportorientálttá válik – olvasható a bizottság közleményében.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

A szőlő generatív szervei és gazdasági hasznuk (1) - A rügyek és a virágzat fejlődése

2018. október 8. 13:51

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.

Szőlőből készül a magyar pesto

2018. június 15. 05:59

Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények (bazsalikom) őrlésével készítenek pesto-t, ami olaszul is az eljárás nevére utal. A franciáknál Provence-ban pistou, persillada néven ismert.

Támogatják a szőlőkabóca elleni megelőző védekezést

2019. február 14. 07:46

A támogatás mértéke legfeljebb 12 000 Ft/ha azzal, hogy a támogatás szőlőtermelőnként nem haladhatja meg a 240 000 forintot.

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.