Szőlő-Bor

Átlagos termésre, nagyon jó minőségre számítanak a francia bortermelők

Agrofórum Online

A szárazság miatt a tavalyinál valamivel alacsonyabb termésre, de nagyon jó minőségre számítanak idén a francia bortermelők.

A szárazság miatt a tavalyinál valamivel alacsonyabb termésre, de nagyon jó minőségre számítanak idén a francia bortermelők.

„Jó évjárat várható idén kiváló érettséggel, ízekkel, és ígéretes erjedéssel” – mondta hétfőn Jérôme Despey, a FranceAgriMer nevű állami borászati tanácsadó vállalat elnöke. A francia mezőgazdasági minisztérium becslése szerint idén 46,5 millió hektoliter bor termelése várható, ami a szárazság miatt egy százalékkal alacsonyabb a tavalyi termésnél, de az elmúlt öt év átlagánál (45,6 millió hektoliter) nagyobb lesz.

Az előrejelzést azért is várta a nemzetközi bortermelői világ, mert Franciaország tavaly ismét visszanyerte a legjelentősebb bortermelő ország státuszát. Az azt megelőző két évben a hűvös idő és az esőzések miatt volt alacsonyabb a termés. A minisztérium jelentése szerint a nyár eleji kánikula ellenére viszont a szőlő idén nagyon jó minőségű.

A keleti országrészben, Burgundiában és a Beaujolais vidékén, ahol hétfőn kezdődött meg a szüret, a szőlőszemek kicsik, főleg a vörös borok számára. Itt idén 11 százalékos termeléscsökkenés várható a tavalyi évhez képest, csak Beaujolais-ból várhatóan 25 százalékkal lesz kevesebb.

A pezsgőjéről híres Champagne-ban is 11 százalékkal kevesebb termés, mintegy 2,6 millió hektoliter várható. Ezenkívül még Charentes-ban 6, Elzászban pedig várhatóan 2 százalékkal kevesebb bort termelnek idén, mint tavaly.

A leghíresebb és legnagyobb francia borvidéken, Bordeaux környékén a szüret egy héttel korábban kezdődik, mint tavaly, és az ország más részeihez hasonlóan egy százalékos visszaesés várható: idén 5,6 millió hektoliter bordeaux-i készülhet.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?

Szőlő gombaölőszeres kezelések

2020. augusztus 18. 09:30

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédő szer piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Megéri manapság szőlőtermesztéssel foglalkozni?

2018. június 26. 04:00

Az egri borvidék egyik friss telepítésű szőlőjében jártunk.

Gazdahely Videó

A szőlő generatív szervei és gazdasági hasznuk (1) - A rügyek és a virágzat fejlődése

2018. október 8. 13:51

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.