Szőlő-Bor

Fokozatosan bővülnek a szőlő termőterületek

Agrofórum Online

A 2000-es évek tömeges szőlőültetvény-kivágásai után mára megfordult a trend és fokozatosan bővülnek a termőterületek.

A 2000-es évek tömeges szőlőültetvény-kivágásai után mára megfordult a trend és fokozatosan bővülnek a termőterületek, mindez pedig az eredményekben is megmutatkozik- mondta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes egy szakmai rendezvényen, Pápán.

Példaként a 2015-ös szőlő-bor ágazat kibocsátását említette, amely az előzetes adatok szerint mintegy 73 milliárd forint volt és összességében közel 40 százalékos emelkedést jelent 2014-hez képest.

Nagy István arról is szólt, hogy az Európai Bizottság 2019–2023 között újabb támogatási időszak megnyitását határozta el. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti támogatási program keretében a magyar borágazat számára rendelkezésre állhat az évi 29 millió eurós támogatás- tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2017. április elsejétől hatályos, új jövedéki törvény jelentős változást hoz a borászati termékek jövedéki szabályozásában.  Hangsúlyozta, a kis üzemmérettel rendelkezők számára jelentős könnyítést hoz a kisüzemi bortermelő kategória bevezetése. A kategória bevezetése az összes borászat mintegy 85 százalékát érinti. A pezsgőkészítéssel kapcsolatos jövedéki biztosíték szabályozása is egyszerűsödik.

Hazánkban jelenleg majdnem 70 ezer hektáron folyik szőlőtermesztés.  A megoszlást tekintve 70 százalékos a fehér és 30 százalékos a kékszőlő aránya. Magyarországon ma mintegy 8500 borászati vállalkozás működik, ebből a 300 legnagyobb adja a bortermés 75 százalékát.

Exportra évi 700 ezer hektoliter körüli mennyiség kerül, amelyből a döntő mennyiség az EU tagországaiba irányul. Fontos eredmény, hogy sikerült csökkenteni az import borok mennyiségét. 2015-ben a palackos borok importja 9, a tartályos boroké pedig 50 százalékkal esett vissza a szigorú hatósági kontrollnak és az ágazati összefogásnak köszönhetően.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Szőlőből készül a magyar pesto

2018. június 15. 05:59

Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények (bazsalikom) őrlésével készítenek pesto-t, ami olaszul is az eljárás nevére utal. A franciáknál Provence-ban pistou, persillada néven ismert.

A Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (2.)

2020. április 5. 09:00

A cikksorozat előző részében ismertetett fajták génállományát további visszakeresztezéssel minőségi szempontból gazdagítottuk Vitis vinifera L. fajtákkal. Ennek eredménye a XXI. század elején Szerbiában még néhány államilag minősített fajta. A szerző bemutatja a Pannonia, a Morava, a Danubius és a Dionis fajta származását, termesztési értékét és közli a fajta/fajtajelölt leírását.

Jó évjáratú lesz az idei villányi bor

2019. december 28. 12:33

A termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban.