Állattenyésztés

Pulykaszövetség: megtorpant az ágazat növekedése

Agrofórum Online

Az idei termelés a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 102 ezer tonna lesz.

A 2014-es és 2015-ös bővülés után az idén megtorpant a növekedés a pulykaágazatban, az idei termelés a tavalyihoz hasonlóan 102 ezer tonna körül alakul – mondta Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke az MTI-nek.

Az idén több kihívással is meg kellett küzdenie az ágazatnak – mondta, és példaként említette a globálisan csökkenő árakat, és keresletet, a madárinfluenzát, és azt, hogy az EU-ban a legnagyobb pulykatermelő országok közül Németország, Franciaország, Olaszország, és Lengyelország is jelentősen növelte termelését.

Az EU-ban mintegy 6 millióval több napos pulykát telepítettek 2016-ban, mint tavaly. Ez a csökkenő kereslet mellett túlkínálatot okozott a piacon, így az év elejei 395-398 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár 15-18 forinttal csökkent kilónként az év végére.

Az ágazat teljesítményét Magyarországon két nagy piaci szereplő határozza meg: a Gallicoop és a Gallfood. A két cég a piac több mint 70 százalékát adja. Az előbbinek 42 százalékos, utóbbinak 32 százalékos részesedése, mellettük még vágási adataikat tekintve meghatározó szereplő a Kuning Baromfifeldolgozó Kft. (8,7 százalék) és a Keresztes-Mizse Kft. (7,5 százalék).

A pulykaszövetség elnöke közölte: a hazai pulykahús-előállítás zárt tartású technológia mellett történik, a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék fizikailag nem találkoznak. Ez a technológia, valamint az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhetnek csak forgalomba.

Erdélyi István ugyanakkor megjegyezte, hogy a madárinfluenza miatt a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada, Jordánia, Mexikó és Szerbia, valamint Ukrajna is megtiltotta a baromfibevitelt.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági  Hivatal (Nébih) azon dolgozik – például részletes adatszolgáltatással -, hogy elősegítsék az exporttilalom mielőbbi feloldását – közölte.

A szövetség úgy véli, hogy a baromfitermékek csökkentett általános forgalmi adója (áfa) – jövő év elejétől – kedvezően hat majd a belföldi fogyasztásra – mondta az elnök.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Növekedtek az élőállat-vágások

2018. november 28. 10:34

A hazai vágóhidakon az idei első három negyedévben 11 százalékkal több szarvasmarhát és 10 százalékkal több baromfifélét vágtak le, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban.

Feldman Zsolt: a baromfiágazat fejlődéséhez beruházások kellenek

2020. szeptember 20. 04:37

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához.

Elkészült a baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégia

2019. november 15. 14:03

Ha növelni akarjuk baromfitermék-kibocsátásunkat, a több évtizede épült baromfitartó telepek korszerűsítése és bővítése elengedhetetlen.

A hazai baromfikat döntően jól tartják

2019. április 4. 10:03

A magyar baromfi döntő többsége jól tartott, mert a legtöbb gazda nemcsak az előírásoknak megfelelően, hanem a kötelező tartási feltételeknél jobb körülményeket biztosítva tartja az állatokat.