Növénytermesztés

Megkezdődött a fagykár felmérése a mezőgazdaságban

Agrofórum Online

A gyümölcsösökben és a szántóföldi növényeknél megkezdődött a fagykár felmérése - közölték a szakmai szervezetek vezetői hétfőn az MTI megkeresésére.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke közölte: a csapadék egyelőre nem okoz a gyümölcsösökben nagyobb gondot, néhány helyen állt meg a víz az ültetvényeken, ami nem kedvező a fák gyökérzetének, ám a helyzet nem kritikus.

Jelezte ugyanakkor, hogy a nagy hideg – a mínusz 20 Celsius fok alatti hőmérséklet – okozta károk felmérése most folyik a gyümölcsösökben. Elsősorban a csonthéjasokat érte jelentősebb fagykár, a nagy hideg miatt több helyen 10-50 százalék közötti termőrügy károsodást tapasztaltak. Hozzátette, hogy 30-40 százalék alatti károsodás egy jó virágzás esetén még nem okoz termésveszteséget. Akkor van baj, ha a virágzás sem lesz tökéletes.

Az almatermésűeknél a hideg időjárás nagyon hátráltatta a metszést, emiatt valószínűleg nem lehet a fák metszését időben elvégezni – mondta a szakember. Hozzátette: a nedvkeringés még nem indult meg a fákban, még mélynyugalmi állapotban vannak, a következő nyugalmi szakaszban (február elejétől a rügyfakadásig) már érzékenyebbek a hidegre – a mínusz 12 Celsius fok alatti hőmérsékletre.

Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt az MTI-nek, hogy az őszi vetéseket jó időben el tudták végezni a gazdák. Erre jött egy hó nélküli hideg, ami most teszteli az elvetett növények fagyérzékenységét. Még nem tudható milyen nagyságú lesz a fagykár az extrém hideg időjárás miatt, a felmérés most kezdődött.

A vízborítás a vetéseken a talaj felmelegedésével csökken, a fagyott föld nem tudja elnyelni a vizet. Ahogyan azonban melegszik az idő a víz várhatóan eltűnik a talaj felszínéről, mert általában nincs csapadék többlet. Így akár jó, de akár rossz termés is lehet; ez főként a növények fagytűrő-képességétől függ – mondta a szakember.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új csúcson az ipari kendertermesztés Németországban

2020. szeptember 30. 08:04

Az ipari kender akár a papír-, akár a textilgyártásban, de építő- és szigetelőanyagként vagy az állattartásban alomként is használható.

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

2020. szeptember 30. 06:32

Az EU tagállamai előzetesen nem adtak ki szakvéleményt, ami azt jelenti, hogy nem sikerült minősített többséget elérni.

Csak pár nap maradt az EFA másodvetések elvetésére

2020. szeptember 25. 09:47

A másodvetések tényleges vetését a tényleges vetés megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelenteni az egységes kérelemben.

Kisebb lehet a vártnál a globális kukoricatermés

2020. szeptember 25. 08:17

A kormányközi testület havi frissítésű jelentésében 6 millió tonnával csökkentette kukoricatermésének előrejelzését, amely azonban még mindig rekordmagas, 1,16 milliárd tonnát mutat.

A kajszibaracktól idénre elbúcsúzhatunk

2018. április 9. 07:11

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani.

Hamarosan várható a levéltetvek, atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése

2020. március 18. 14:09

A még nem virágzó ültetvényekben, házi kertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.

Virágzás idején is fertőzhet a monília?

2020. március 18. 04:36

G. Vilmosné kérdése: Virágzás idején is fertőzhet a monília? Mely gyümölcsfákat érinti a betegség? Hogyan védekezzünk?

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420