Szőlő-Bor

Készülnek a szüretre a gazdák

Agrofórum Online

Bár a legtöbb növényt megviselte a hetek óta tartó forróság, a szőlő jól viseli a nagy meleget. A termelők és a pincészetek is bizakodva várják a szüretet. Ha a következő hetekben nem lesz túl szélsőséges az időjárás, a mennyiség és a minőség szempontjából is kiemelkedő évjárat születhet.

Bizakodóak a szőlészek és borászok, a növények egészségesek, s ha az időjárás sem szól közbe, kiváló termést szüretelhetnek az idén. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára a Magyar Időknek elmondta: nagyobb növényegészségügyi problémák, járványok nem voltak az idén. A növények országszerte jó állapotban vannak, egészségesek a fürtök. A következő hetek időjárása azonban még nagyban befolyásolhatja a szüret kimenetelét. – A nagy kérdés most az, hogy milyen lesz a nyár végi, ősz eleji időjárás, hiszen ez az, ami jelentősen meghatározza a szőlő minőségét – emelte ki.

A szakember szerint kiegyensúlyozott időre volna szükség, amikor a megfelelő mennyiségű napsütéses órákhoz elegendő csapadék társul. Ha ugyanis bármelyik irányba eltolódik a mérleg nyelve, csökkenhet a mennyiség vagy romolhat a minőség. Extrém szárazság esetén például könnyebb fürtök kerülhetnek a puttonyokba, amelyekből kevesebb mustot tudnak préselni a termelők, így borból is kevesebb kerülhet a hordókba. A túlnyomóan csapadékos idő sem tesz jót a szőlőnek, hiszen ilyenkor megnő a gombás fertőzések, elsősorban a rothadásos típusú megbetegedések kockázata, ami minőségi romlást okozhat.

Bár a szüretig még néhány hét hátravan, az ország egyes részein már megkezdték a korai érésű fajták betakarítását a gazdálkodók. A csabagyöngyét például a legtöbb helyen már leszüretelték, az eddigi tapasztalatok alapján szép, telt és egészséges fürtökből készülhet bor. Hasonló képet mutat egy másik korai fajta, a Turán betakarítása is. – Ha kiegyensúlyozott marad az időjárás, minőségi és mennyiségi szempontból is kiemelkedő évjárat lehet az idei – jegyezte meg Brazsil Dávid. Majd hozzátette: az elmúlt évek folyamatos beruházásainak köszönhetően a magyar borászok szaktudása mellett az általános borászati technológia is garanciát jelent arra, hogy az extrém időjárási körülmények között szüretelt szőlőből is magas minőségű bort tudnak készíteni a pincészetek.

A szőlőfelvásárlásra vonatkozó, nemrég bevezetett piacszervezési intézkedéssel kapcsolatban elmondta: a cél az volt, hogy alulról építkezve szabályozza a felvásárlást a szőlész-borász társadalom. A módosítás lényege, hogy azon szőlőtermelők, borászatok és felvásárlók, akik tíz tonna feletti mennyiségben adnak el vagy vásárolnak fel borszőlőt, három módon határozhatják meg az árakat: szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján. A szőlőtermelők az előző három évben eladott átlagos mennyiség felére kötelesek szerződést kötni, ahogyan a felvásárlók is az előző három évben megvásárolt éves átlagmennyiség felét kizárólag szerződéses formában vásárolhatják meg.

A szakember szerint vannak borvidékek, ahol semmilyen változást nem hozott az új rendszer, mert ott eddig is megfelelő, hosszú távú szerződésekkel szállították be a szőlőt a feldolgozóknak. Azokon a borvidékeken, ahol ez nem volt jellemző, markáns változást jelent a piacszervezési eljárás bevezetése. – Az intézkedés első évében vagyunk, a pincészetek és a szőlészek is tanulják az új rendszert – mondta el az eddigi tapasztalatokról a főtitkár. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az idén bevezetett rendszert jövőre az idei tapasztalatok alapján finomhangolják majd. A szőlőtermelők és a pincészetek dolgát a HNT az idén is árprognózissal segíti; a szőlő árára vonatkozó javaslatok a napokban láthatnak napvilágot.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Szőlőültetvények: február 15-től adhatók be az egyéni tervek

2018. február 14. 08:48

Megjelent a kincstár közleménye a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatások igénybevételéhez szükséges egyéni tervekről, amely a 2017/2018-as borpiaci évre vonatkozik.

Drágábban vehetünk bort idén

2018. július 26. 06:32

Amennyiben a termékek átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája.

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.

Hivatalos honlapot kapott a magyar bor

2019. december 20. 09:02

Az oldal a hiánypótló leírások és képek mellett közöl híreket, beszámol eseményekről, és útmutatásokkal is erősíti a borkultúrát.