Szőlő-Bor

Folyamatosan tesztelik a dél-balatoni borokat

Magyar Idők

Csak hegyközségi útlevéllel mehetnek a dél-balatoni borok a különböző fesztiválokra vagy más szakmai, turisztikai rendezvényekre – jelentette ki a II. Somogyi borfesztivál sajtótájékoztatóján a Boglári borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.

D. Bujdosó Ferenc elmondta: egyre több dél-balatoni borász érdeklődik a közösségi rendezvényeken, tematikus borkóstolókon, bor­ünnepeken, fesztiválokon való részvétel feltételei iránt, ezért is döntöttek úgy – a borvidék jó hírének megőrzéséért –, hogy kéthetente minősítik, tesztelik a rendezvényekre szánt borokat. A szakember úgy látja, a szőlősgazdák kíváncsiak más borászok véleményére, a bírálatok nem szülnek sértődöttséget, elfogadják a kritikát.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke úgy látja: véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Dél-Somogyban termett kiváló minőségű szőlő hetven százalékát kivigyék a megyéből, és silány bor készüljön belőle. – Helyi, közösségi feldolgozóra volna szükség, amelyhez állami támogatást is igényelnénk – szögezte le az agrárkamarai vezető.

A június 7–10. közötti somogyi borfesztivál turisztikai jelentősége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakember szerint. A tavaly első alkalommal Kaposvárott tartott fesztiválon 16 dél-balatoni pincészet mutatta be termékeit, az ideire 19 jelentkezett. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte: a megyei önkormányzat nemrég kialakított pincéjében ötszáz palack bort tárolnak majd a dél-balatoni nedűk hazai és nemzetközi népszerűsítésére. A borfesztiválon az idén is megmérethetik magukat a megye pincészetei, hiszen ez alkalommal is megválasztják Somogy borát.

A szervezők valamennyi somogyi hegyköz­ségből várják a borászatok nevezését. A pincészetek olyan 2015-ös, 2016-os vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas, hordóban tárolt, forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borokkal nevezhetnek, amelyeket már hegyközségi szinten minősítettek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Borkülönlegesség, jégbor, főbor: magyar borászati kifejezések kerülhetnek uniós oltalom alá!

2019. február 20. 05:37

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére.

Különleges nőnapi borkóstoló, ahol a nőké a terep

2018. március 5. 18:49

A borásznők többsége olyan borokkal érkezik, amelyekkel a kóstolón találkozhat először a közönség.

A szőlőmagban rejlő kincseink

2020. február 7. 04:37

Bock József, a Bock Pince Kft. ügyvezető-tulajdonos elmondta, közel tizenöt évvel ezelőtt kezdtek el azzal foglalkozni, hogy valamilyen módon hasznosítsák a borszőlő feldolgozásának egyik melléktermékét, a rendkívül magas antioxidáns tartalommal rendelkező kékszőlőmagot.

Sokkal kevesebb lesz a bor idén

2019. november 23. 19:55

Sajnos az előrejelzések bekövetkeztek: a világ borászainak összteljesítménye 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miután éppen a legnagyobb termelőket, az európai termelés négyötödét adó Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújtotta a leginkább az időjárás.