Szőlő-Bor

Hamarosan megkóstolhatjuk az idei balatoni borokat

Magyar Idők

Jól halad a szüret a boglári borvidéken. Harminchét dél-balatoni település összesen 3200 hektár szőlőskertjében folyik a betakarítás ezekben a hetekben - írja a Magyar Idők.

A legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye feldolgozása hamarosan befejeződik, és az Irsai Olivéré is jó tempóban halad, így hamarosan leemelhetjük az áruházak polcairól az első dél-balatoni borokat. Az idei szüretelésű Csabagyöngyéből készülő bor akár már e hónap közepén kereskedelmi forgalomba kerülhet, míg az első Irsai Olivér-termékek október végén várhatók.

Kéthelytől Kőröshegyig több mint 2800 családnak biztosít kizárólagos vagy részbeni megélhetési forrást a szőlőművelés. Az ültetvények és a pincészetek között ingázó szőlészektől megtudtuk: jó minőségű szőlő termett idén a Dél-Balatonnál. Az Irsai Olivér mustfoka a boglári borvidéken 18, a zenité 19, a sauvignon blanc-é 18-20 lett, és a savtartalmuk is megfelelő.

A tehetősebb szőlősgazdák korszerű kombájnnal takaríttatják be a termés gépi úton szedhető részét, a kisebb területen gazdálkodók helyi munkaerő híján jórészt az Alföldről a Balatonhoz érkező, húsz-harminc fős szőlőmunkás brigádokat fogadnak fel a munkálatok elvégzésére.

A boglári borvidéken gazdálkodók és az agrárkamara somogyi vezetői is közösségi szőlőfeldolgozó üzem létrehozását szorgalmazzák. Az érintettek ugyanis megengedhetetlennek tartják, hogy a dél-balatoni szőlő 70-75 százalékát kivigyék a megyéből és másutt dolgozzák fel – gyakran silány minőségű itallá.

A borászok szerint helyi feldolgozó létesítésére volna szükség, amelyhez természetesen kormánytámogatásra is pályázni kellene. Egy ilyen üzem a balatonboglári szakközépiskola kertész-borász szakán tanuló diákok gyakorlóhelyeként is hasznos szerepet kapna.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

Késik Európa, ezzel együtt hazánk első szürete

2019. augusztus 12. 12:33

Elsőként Európában a Varga Pincészet ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését. Immár sok éves hagyomány, hogy minden évben a Balatonboglári borvidéken található Ordacsehiben kezdődik a szüret Magyarországon, így az is hagyomány, hogy a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora.