Mi okozza az alma keserűfoltosságát?

Agrofórum Online

K. Sándor kérdése: Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható alma betegség -keserűfoltosság - milyen növényvédelmi kezeléssel előzhető meg? Már több éve problémát jelent. Segítségét előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Olvasó!

Az alma keserűfoltosságát nem növényi kártevő (vírus, baktérium, gomba, állati kártevő) okozza, hanem az alma tápanyagellátási gondja idézi elő.  Ezért növényvédelmi kezelésről jelen esetben csak tágabb értelemben beszélhetünk, mert nemcsak növényvédőszerrel, hanem tápanyagokkal is védhetjük a növények egészségét, így az almafa termését is.

Az alma keserűfoltosságát (sztippesedést) kalciumhiány okozza, ez élettani rendellenesség, mely csökkenti az alma minőségét. A tápanyag-ellátásnak kiegyensúlyozottnak kell lenni, ügyelni kell arra, hogy elegendő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a megfelelő időszakban, figyelembe véve a kalcium más tápelemekkel való kapcsolatát is. A talaj tápanyagellátása fontos, de levéltrágyázással (lombtrágyázással) kell segíteni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott kalcium mennyiség, annál jobb lesz a gyümölcs minősége. Fontos, hogy a lombtrágyázást szükség esetén a szüretig folytassuk.

A keserűfoltosság szempontjából fontos, hogy a termés tisztulásutáni intenzív növekedési időszakban az alma ültetvényben jó kalcium ellátottság legyen. Ezt többféleképen érhetjük el, de leghatékonyabb a levéltrágyázás kalcium tartalmú (pl. kalcium-klorid, kalcium-nitrát) tápoldattal. A kalcium termésbe történő beépülését gátló főbb tényezők: nagy ammónia-ion koncentráció a talajban, páratelt levegő, túlzott kálium és magnézium ellátottság, erős metszésből, túlzott nitrogénellátottságból vagy egyéb okból eredő erős hajtásnövekedés, aránytalanul nagy a levélfelület a terméshez viszonyítva. Ezeket figyelembe véve ajánlott: – az ammónium tartalmú műtrágyákat kerülni, helyette kalciumnitrátot használni; – a termés- tisztulás után legalább két alakalommal kalcium levéltrágyázást végezni; – nedves, párás időjárási körülmények között feltétlen ajánlott a vegetáció alatt a többszöri kalcium levéltrágyázás, kerülni kell a korai szüretet.

Javasolt, hogy vas és cink mikroelemek is legyenek a levéltrágyában. A talaj meszezése is segíthet a keserűfoltosság elkerülésében, de nem jelent tökéletes megoldást, mert jó mész- ellátottságú talajokon is előfordulhat a keserűfoltosság az almatermésen.

Nőttek az amerikai frisspiaci almakészletek

2020. március 20. 09:02

Az Egyesült Államok egyértelműen több almát fog feldolgozni almalé céljára ebben az évben.

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.