Szőlő-Bor

Bővült a hazai borexport

Magyar Idők

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

A palackos borok kiszállítása 21 százalékkal, 140 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 17 százalékkal, hétmilliárd forintra emelkedett egy év alatt. A lédig borok kiszállított mennyisége és a kivitel értéke is több mint a kétszeresére nőtt: a 360 ezer hektoliteres export 6,5 mil­liárd forintos forgalmat jelentett.

Ez utóbbi kategórián belül jellemzően Szlovákiába, Németországba és Csehországba szállítottak a vállalkozások, míg palackos borból a legtöbb Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Németországba és az Egyesült Királyságba került. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 82 százalékát tették ki a vizsgált időszakban.

Külföldről ezzel egy időben jóval kevesebbet vásároltunk, mint korábban; 2017 első fél évéhez képest 72 százalékkal csökkent az import. A visszaesés elsősorban annak tudható be, hogy a folyó borokból 97 százalékkal kevesebb érkezett az országba, miközben a palackozott termékek behozatala húsz százalékkal emelkedett.

Ez egyébként egybeesik a magyar borszakma törekvéseivel, hiszen az elmúlt években azért küzdöttek a szakemberek, hogy minimálisra csökkenjen a bizonytalan eredetű lédig borok behozatala. Ez utóbbi kategória legnagyobb része egyébként Spanyolországból érkezett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

2018 a Kékfrankos éve

2018. március 9. 12:46

A pincébe kerülő bor mennyisége 3,3-3,4 millió hektoliter körüli lesz. A teljes összegzés hamarosan elkészül. Tavaly az ágazat árbevétele elérte a 87 milliárd forintot.

Már lehet nevezni a 40. Országos Borversenyre

2019. április 11. 06:03

A megmérettetés egy háromszintű országos borverseny-sorozat szakmai csúcsrendezvénye, amelyen a magyar borok legjava mutatkozik be.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.