Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

Agrofórum Online

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Egyes körtefajták gyümölcsminőségét nagymértékben rontják a gyümölcshúsban előforduló kősejtek (kövecsesség), amely különösen a téli fajtáknál gyakori (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A kövecsességét, vagyis a kősejtek megnövekedett arányát több tényező is okozhatja, mely okok legtöbbször nagyon összetettek. Előidézheti vírusos fertőzöttség, időjárási viszonyok, tápanyag-utánpótlás is.

Amennyiben vírus okozta kövecsességgel állunk szemben, a tüneteket nem csak a gyümölcsökön figyelhetünk meg. A levélen és az érközökben apró sárgászöld foltok jelennek meg. A hajtáson, vesszőn és törzsön pedig kéregpusztulás jelentkezik. A terméseken először a héj alatti gyümölcshúsban sötétzöld színű, majd később barna kövecses gócok láthatóak. Az ilyen beteg növények gyümölcse erősen torzul, a fák fagyérzékenyek lesznek. A vírus szaporítóanyaggal terjed, tehát a vírus okozta tünetek elleni védelem egyetlen módja az egészséges szaporítóanyag vásárlása.

A kövecsesség fogyasztáskori megítélése a gyümölcsök méretétől és a héjának vastagságától is függ. Vannak olyan fajták pl. Téli esperes, Serres Olivér, melyekben e két tényező együttes hatása érdesen durvává teszi a gyümölcsöt. A kövecsesség kialakulásában meghatározó szerepe van a gyümölcsnagyságnak is. Ugyanannak a fajtának a gyümölcse minél kisebb, annál nagyobb a kősejttartalma. Ez a tény előtérbe helyezi a nagy gyümölcsű fajták telepítését, illetve a gyümölcsméret növelését elősegítő termesztéstechnológia alkalmazását is.

Szárazabb termőhelyeken olyan fajtákat célszerű termeszteni, amelyek jobban tűrik a szárazságok és kevés kősejtet tartalmaznak pl. Packham’s Triumph, Williams, Clapp kedveltje és Bosc kobak. A kősejtképződés megfelelő fajtaválasztással mérsékelhető elsősorban, tehát nagy jelentősége van a fajtaspecifikus termőhelyválasztásnak. Mindezek mellett célszerű minden olyan külső hatást elkerülni, amely a gyümölcsök megnövekedett kősejttartalmát előidézheti, ilyen például a talaj nagy mésztartalma, a gyümölcsök jégverése, varasodás, szélkár vagy más okok miatti sérülés.

Ismerjük föl idejében a hiánytüneteket!

2018. október 17. 07:25

A gyümölcstermő növényeken előforduló fejlődési rendellenességek láttán hajlamosak vagyunk először valamilyen kórokozóra vagy kártevőre gyanakodni, pedig ezeket a tüneteket gyakran nem ezek, hanem valamilyen tápelem hiánya okozza.

6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak idén augusztusban

2018. október 12. 09:17

A gabonafélék ára 13,9 százalékkal emelkedett. A búza felvásárlási ára 14,9 százalékkal volt magasabb a tavaly augusztusinál a kukoricáé 12,7 százalékkal emelkedett.

Külföldön is népszerű a magyar szilva

2018. október 11. 12:11

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente.

Növelni kellene a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását

2018. október 18. 08:34

A NAK egy brüsszeli kezdeményezésű, uniós forrásból finanszírozott kampánnyal igyekszik elsősorban a gyerekek körében a lehető legszélesebb körben népszerűsíteni a zöldségeket és a gyümölcsöket.