Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

Agrofórum Online

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Egyes körtefajták gyümölcsminőségét nagymértékben rontják a gyümölcshúsban előforduló kősejtek (kövecsesség), amely különösen a téli fajtáknál gyakori (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A kövecsességét, vagyis a kősejtek megnövekedett arányát több tényező is okozhatja, mely okok legtöbbször nagyon összetettek. Előidézheti vírusos fertőzöttség, időjárási viszonyok, tápanyag-utánpótlás is.

Amennyiben vírus okozta kövecsességgel állunk szemben, a tüneteket nem csak a gyümölcsökön figyelhetünk meg. A levélen és az érközökben apró sárgászöld foltok jelennek meg. A hajtáson, vesszőn és törzsön pedig kéregpusztulás jelentkezik. A terméseken először a héj alatti gyümölcshúsban sötétzöld színű, majd később barna kövecses gócok láthatóak. Az ilyen beteg növények gyümölcse erősen torzul, a fák fagyérzékenyek lesznek. A vírus szaporítóanyaggal terjed, tehát a vírus okozta tünetek elleni védelem egyetlen módja az egészséges szaporítóanyag vásárlása.

A kövecsesség fogyasztáskori megítélése a gyümölcsök méretétől és a héjának vastagságától is függ. Vannak olyan fajták pl. Téli esperes, Serres Olivér, melyekben e két tényező együttes hatása érdesen durvává teszi a gyümölcsöt. A kövecsesség kialakulásában meghatározó szerepe van a gyümölcsnagyságnak is. Ugyanannak a fajtának a gyümölcse minél kisebb, annál nagyobb a kősejttartalma. Ez a tény előtérbe helyezi a nagy gyümölcsű fajták telepítését, illetve a gyümölcsméret növelését elősegítő termesztéstechnológia alkalmazását is.

Szárazabb termőhelyeken olyan fajtákat célszerű termeszteni, amelyek jobban tűrik a szárazságok és kevés kősejtet tartalmaznak pl. Packham’s Triumph, Williams, Clapp kedveltje és Bosc kobak. A kősejtképződés megfelelő fajtaválasztással mérsékelhető elsősorban, tehát nagy jelentősége van a fajtaspecifikus termőhelyválasztásnak. Mindezek mellett célszerű minden olyan külső hatást elkerülni, amely a gyümölcsök megnövekedett kősejttartalmát előidézheti, ilyen például a talaj nagy mésztartalma, a gyümölcsök jégverése, varasodás, szélkár vagy más okok miatti sérülés.

Nem látni, meddig drágulhat az alma

2020. szeptember 16. 11:02

Tíz százalék felett drágult a tojás, a 2,8 százalékos és a 1,5 százalékos pasztőrözött ESL tej, a félbarna kenyér és a zsemle is.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

2018. november 14. 10:03

Az év első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent.

Jót tett a gyümölcsösöknek és a veteményeseknek a csapadék

2019. április 17. 06:03

A csapadék kifejezetten jót tett a március közepéig elvetett hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és a zöldborsónak. A paprikafélék palántázása, a dinnyefélék ültetése a héten kezdődik, ezek fejlődését öntöző-berendezésekkel segítik.