Zöldség

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

Agrofórum Online

Az Árpád-Agrár Zrt.-hez tartozó Szentesi Paradicsom Kft. legnagyobb, több mint 4 hektáros üvegházában már szedik az érett koktélparadicsomot, a fürtös paradicsom pedig nagyjából két hét múlva kerülhet az áruházak polcaira. A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

NÉZZE MEG VIDEÓNKAT:

Digitális szabályozás, betáplált szén-dioxid

„A melegvíz hőmérsékletét számítógép irányítja, ahogy a ház szellőztetését, az öntözőrendszert, és a szén-dioxiddal történő ellátást is” – fogalmazott Benedikti Tamás az Agrofórum kérdésére. Az Árpád-Agrár Zrt. telepvezetője hozzátette: a szén-dioxidot nem maguk állítják elő, hanem vásárolják. Míg a légkörben 400 ppm (milliomod térfogatrész) található a gázból, addig télen, egészen kora tavaszig, a csukott ablakok mellett az üvegházban elérik a 800 ppm-es szinten. Ez aztán a melegedéssel párhuzamosan, a szellőztetés megkezdésével csökkenni kezd, és a betáplálással csak a normál légköri szintet tudják biztosítani a növények számára. Mindez azonban így is 20%-kal nagyobb termésmennyiséget eredményez.

A fürtös paradicsom palánták december közepén érkeznek az üvegházba, amelyek ápolása után március elején, közepén kezdődik meg a szedés. November közepéig négyzetméterenként 60 kg paradicsom gyűjthető, ami hazánkban kiváló eredménynek számít. „A házban 1,2 növényt ültetünk ki négyzetméterenként, amiket aztán elágaztatjuk. Ezzel elérjük a 3,5 tő/négyzetméteres fejszámot. Ezt a munkát januárban-februárban végezzük el” – ismertette a technológia újabb elemét a szakember.

Három fajta a piaci igényeknek megfelelően

A növény akár 8-9 bogyót is tudna növeszteni egy-egy fürtre, ám a termesztés folyamán ezt 6 paradicsomra csípik vissza, hiszen ezt a típust fürtökben szedik és értékesítik, így fontos, hogy mindegyik darab egységesen érett, piros, és ugyanolyan méretű legyen. „Mi a Syngenta Climstar F1 fatáját termesztjük, amivel 130-150 grammos bogyónkénti súlyt is elérhetünk”.

A március első felében már szedhető koktélparadicsomok esetében két fajtával dolgoznak az üvegházban. Az egy szezon alatt 19 kg-ot termelő Syngetna Sweetelle fajta mellett a Rijk Zwaan Imperioso paradicsomát termelik 30 kg/négyzetméter termésmennyiséggel. Előbbit szemenként, utóbbit fürtökben szedik, amihez jelentős munkaerőre van szükség. Ez többletköltséget jelent, így a kilónkénti átlagár 650-750 forint is lehet. A fürtös paradicsomé ennek nagyjából fele, harmada.

„Az átlagárak az elmúlt két évet nézve körül-belül azonosak voltak, a kigyűjtött adatok szerint 200-250-300 Ft között mozogtak. Télen, mikor kevesebb a paradicsom, akkor természetesen ennél többet lehet kapni a termésért, nyáron pedig a dömpingben jelentősen csökkennek az árak” – tudta meg az Agrofórum Katonáné Schröttner Ildikótól, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadójától. Hozzátette: a Dél-KerTÉSZ termelőinek, beszállítóinak nagy része paradicsomot már szinte csak üvegházban termel, és ennek többsége is az Árpád-Agrár Zrt.-től érkezik be.

Az azonban nagy kérdés a jövőre nézve, hogy a folyamatosan épülő és korszerűsödő üvegházakkal hogyan változik majd a piaci helyzet, hiszen várhatóan még több paradicsom kerül a piacra a modern termesztőépületek megjelenésével. Bár éppen ezért sok termelő inkább az uborka termesztésén gondolkodik.

Ízeltlábúak segítik a paradicsomtermesztést

Az első virágok nagyjából január 10-én nyílnak ki, az üvegházba ekkor telepítik be méheket, méghozzá hektáronként 1-2 családot. Egy kaptár 10-12 hétig poroz be aktívan, a rovarok szaporodnak, és a dobozukban élelem is található. Ezt követően azonban csökken az aktivitásuk, a folyamatos utánpótlás tehát elengedhetetlen. „A Biobest méheket a szentesi Biokontroll Kft.-től kapjuk, velük állunk szerződéses viszonyban” – mondta el az Agrofórumnak Pászti Ferenc.

Az Árpád-Agrár Zrt. technológusa arról is beszélt, hogy az Árpád-Agrár Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó Szentesi Paradicsom Kft. üvegházaiban integrált növényvédelem folyik, aminek köszönhetően a vegyszerfelhasználás minimális, a biológiai növényvédelem – többek között egy ragadozó atkafaj – hatékonyan végzi a dolgát.

„Feronomcsapdákkal védekezünk a paradicsom aknázómoly ellen, ami mellett fénycsapdákkal is próbálkozunk. Ez természetesen leginkább megfigyelésre szolgál, ám az látszik, hogy a ragadozó atka nagy hatékonysággal kapja el a károsítót. Az üvegházi molytetű ellen az Encarsia formosa nevű fürkészdarazsat telepítettük be, ami a molytetű lárvájába petézik, és abból kel ki a következő repülő nemzedék. A lisztharmat ellen kénpárologtatással tudunk védekezni, a megfelelő klímabeállítások mellett pedig a Botrytis nem, vagy csak kis mértékben jelenik meg” – mondta el Pászti Ferenc a hatalmas, több mint 4 hektáros üvegházban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Itt nemesítik a jövő paradicsomfajtáit

2020. május 11. 15:17

Felépült a Syngenta új, modern paradicsom-bemutatóközpontját Hollandiában. A Tomato Vision a vállalat szándéka szerint fontos kutatóbázis, találkozási pont és tudásközpont lesz a jövőben a paradicsom-fajtaválasztáson gondolkodó partnerek számára.

Mitől állt meg a paradicsom növekedése?

2020. július 17. 11:24

Veteményesemben egyes paradicsom tövek növekedése megállt, sárgulni kezdtek. Egy beteg tövet kivettem, a gyökerén apró göböket, csomókat láttam. Mi ez a betegség, másra is rámehet? Tudok ellene védekezni?

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

2020. július 16. 14:36

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?