Szőlő-Bor

Bővült tavaly a bortermelés

Syngenta blog

Amint a párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az OIV jelentette, a bortermelés rekordmennyiségre, 293 millió hektoliterre emelkedett világszerte, ami éppen jól jött a gyenge 2017-es eredmények után - írja a Syngenta blog.

Európa még mindig messze a piacvezető, hiszen a globális termelés közel 70 százalékát adja. Olaszország, Franciaország, Spanyolország mindegyike jelentősen megelőzi az Egyesült Államokat, hiszen tavalyi bortermelésük 22-26 százalékkal bővült az előző szezonhoz képest. Németország a nyolcadik, és Kína stabilan tartja a tizedik helyét, bár az ottani termelés visszaesett 2017-hez képest.

Hazánk a 14. helyet foglalja el a listán. Magyarországon a múlt évben 65 ezer hektáron leszüretelt szőlő mennyisége 500 ezer tonnát tett ki. Ebből mintegy 3,6 millió hektoliter bort lehet előállítani, amely nemcsak mennyiség szempontjából, de minőségét tekintve is jónak tekinthető.

A világ borfogyasztása jelentősen növekedik az ezredforduló óta, és a legnagyobb felvevő piacok az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország és Németország. Jóllehet az elmúlt évben is Olaszországban készült a legtöbb bor, ami a kivitelt illeti, Franciaország némileg többet exportált az olaszok 20 millió hektoliteres mennyiségénél, ami egyébként 6,2 milliárd eurós rekordbevételt hozott az országnak.

A római székhelyű ISMEA (Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo Alimentare) adatai szerint az olasz háztartások pezsgőfogyasztása 5,4 százalékkal emelkedett, míg asztali borból 4,6 százalékkal fogyott több.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Nyilvános a 2018. évi borszőlő átlagár előrejelzés

2018. július 23. 17:02

Ahhoz, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.

Szigligeti és villányi borok nyertek a Magyar Bor Nagydíjon

2020. január 4. 13:02

A 2019-es Super 12 listákon ezúttal összesen 14 borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Villány (5) és Szekszárd (4), míg Balatonfüred-Csopak, Eger, Etyek és Tokaj 2-2 tétellel szerepelt a döntősök között.

Tudjunk meg többet a rozéról!

2020. június 10. 16:19

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.