Zöldség

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

Agrofórum Online

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. A lila színtől a feketéig, sőt, a kifli formájúig számtalan, a hétköznapi termelő és fogyasztó számára nehezen értelmezhető burgonyafajtát fogtak termesztésbe.

Azok a gazdálkodók, akik a sült krumpli szerelmeseinek szeretnének különleges burgonyát termeszteni, előszeretettel választják a Shetland Black burgonyát, amely kiválóan alkalmas egyszerű sült krumpli vagy éppen chips készítésére is. Különlegessége színében rejlik: a hosszúkás, kissé ovális alakú burgonya húsa ugyanis alapvetően sárga színű, de sötét, már-már fekete mintázat rejlik a gumó közepében. A Nagy-Britanniából származó fajta gumóinak mérete kicsitől a közepesig változhat, termesztése nem okoz nehézséget gyakorló burgonyatermesztőknek.

Franciaországból származik a Fleur Bleue burgonyafajta, melynek gumói hosszúkás formájúak, héjuk lila, húsuk pedig rózsaszínes árnyalatú. Rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy közepes méretű gumói főzést követően is megtartják különleges színüket. Termesztéstechnológiai szempontból ez a különleges burgonyafajta a gazdák egyik kedvence is lehet, ugyanis a tárolást igen jól tűri, valamint a növényvédelmére sem kell túl sokat költeni. Ennek oka, hogy a Fleur Bleue burgonya kiemelkedő mértékű rezisztenciát mutat a a burgonya Y-vírussal szemben.

A különleges burgonyafajták között is kevésbé ismert az Apache fajta, amely az eddigi információk szerint az Amerikai Egyesült Államok területéről indult hódító útjára. Termesztése nem okoz nehézséget, több betegségnek is ellenálló fajta, amelynek gumói amellett, hogy nagyon finom ízűek – enyhén fűszeresek – rendkívül elegáns megjelenésűek. A bogyó húsának színe sárgás, a héj színe viszont különleges, piros alapszínen nagyobb sárga foltok láthatóak.

A Blue St. Gallen burgonyafajtát tudatos nemesítőmunkával hozták létre Svájcban. Igazán különleges fajta a gumó hosszúkás, hengeres formájával, sötétkék héjával és lilás színű húsával. Termesztése egyszerű, betegségekre nem igazán fogékony. Jellemzője még, hogy elég korai érésű, már augusztusban szedhetőek a földből az érett, fejlett gumók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Nagyon sok a fertőzött burgonya

2018. október 15. 06:14

A burgonya környezeti igénye

2020. április 14. 11:13

Nyakunkon a burgonya ültetése, de többen kihasználták már a hétvégi jóidőt erre a célra. Géppel, vagy kézzel, különböző eszközökkel akár családi program is lehet, bátran vonjuk be a gyerekeket a munkába. Friss levegő, napsütés, testmozgás, és egy újabb értékes nap zárása. A mai cikkben egy kis szakmaiságot viszünk a kikapcsolódásba, hisz ha már csináljuk, csináljuk jól!

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A tavalyinál több lesz az idei kukoricatermés

2018. szeptember 21. 13:06

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.