Zöldség

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

Agrofórum Online

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. A lila színtől a feketéig, sőt, a kifli formájúig számtalan, a hétköznapi termelő és fogyasztó számára nehezen értelmezhető burgonyafajtát fogtak termesztésbe.

Azok a gazdálkodók, akik a sült krumpli szerelmeseinek szeretnének különleges burgonyát termeszteni, előszeretettel választják a Shetland Black burgonyát, amely kiválóan alkalmas egyszerű sült krumpli vagy éppen chips készítésére is. Különlegessége színében rejlik: a hosszúkás, kissé ovális alakú burgonya húsa ugyanis alapvetően sárga színű, de sötét, már-már fekete mintázat rejlik a gumó közepében. A Nagy-Britanniából származó fajta gumóinak mérete kicsitől a közepesig változhat, termesztése nem okoz nehézséget gyakorló burgonyatermesztőknek.

Franciaországból származik a Fleur Bleue burgonyafajta, melynek gumói hosszúkás formájúak, héjuk lila, húsuk pedig rózsaszínes árnyalatú. Rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy közepes méretű gumói főzést követően is megtartják különleges színüket. Termesztéstechnológiai szempontból ez a különleges burgonyafajta a gazdák egyik kedvence is lehet, ugyanis a tárolást igen jól tűri, valamint a növényvédelmére sem kell túl sokat költeni. Ennek oka, hogy a Fleur Bleue burgonya kiemelkedő mértékű rezisztenciát mutat a a burgonya Y-vírussal szemben.

A különleges burgonyafajták között is kevésbé ismert az Apache fajta, amely az eddigi információk szerint az Amerikai Egyesült Államok területéről indult hódító útjára. Termesztése nem okoz nehézséget, több betegségnek is ellenálló fajta, amelynek gumói amellett, hogy nagyon finom ízűek – enyhén fűszeresek – rendkívül elegáns megjelenésűek. A bogyó húsának színe sárgás, a héj színe viszont különleges, piros alapszínen nagyobb sárga foltok láthatóak.

A Blue St. Gallen burgonyafajtát tudatos nemesítőmunkával hozták létre Svájcban. Igazán különleges fajta a gumó hosszúkás, hengeres formájával, sötétkék héjával és lilás színű húsával. Termesztése egyszerű, betegségekre nem igazán fogékony. Jellemzője még, hogy elég korai érésű, már augusztusban szedhetőek a földből az érett, fejlett gumók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Nagyon sok a fertőzött burgonya

2018. október 15. 06:14

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

2018. május 30. 07:19

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Idén márciusban 2,5 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

2018. május 11. 09:32

A gabonafélék ára 10,2 százalékkal emelkedett egy év alatt márciusra, a februári 18,1 százalékos drágulást követően.