Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

Agrofórum Online

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

Gyümölcsféléink terméseit – mind az almaféléket, mind a csonthájas gyümölcsfajokat – egyaránt fertőzik a különböző monília fajok. Sajnos újabb Monilia fajok jelentek meg hazánkban, melyek életmódja eltér a korábbi két már ismert és megszokott fajtól, és megbetegítő képességük is jelentősebb.

Cseresznyemúmia-csoport

Jelenleg a következő Monilia gombák fordulnak elő gyümölcsöseinkben:

  1. Monilia fructigena, a nevének megfelelően a terméseket fertőzi, almaféléken, csonthéjasokon egyaránt gyakori. A gyümölcsökön a barnuló gyümölcshúson tompa-sárga színű, apró, kerek, kissé kiemelkedő gombatelepeket fejleszt, általában gyűrű alakban. A fertőzés feltétele a gyümölcs héján keletkező rovar, szélvihar, jégverés stb. okozta sebzés.
  2. Monilia laxa a csonthéjas gyümölcsfák virágait, fiatal hajtásait és gyümölcseit is fertőzni képes. Ez a moníliás betegség tavasszal virágzáskor igényel figyelmet és hűvös, esős virágzási időszakban 2-3 alkalommal permetezést. Ennek elmaradásakor a hajtásfertőzés után a gomba a fás részekbe hatolva súlyos vessző- és ágelhalást okoz. A termésfertőzés létrejöttéhez a termés héján ejtett sérülés, nyílás, ha apró is, szükséges. A fán, gyümölcsön szürke színű, apró, kör alakú gombatelepeket fejleszt, gyümölcsön ezek elszórva szoktak elhelyezkedni.
  3. Monilia fructicola néhány éve jelent meg és terjed hazánkban. Elsősorban csonthéjas fajokon, de az alma- és körtefákat is fertőzi. Életmódját és gombatelepek színét tekintve hasonló a M. laxa-hoz, tehát tavasszal virág- és hajtásfertőző, és a gyümölcsöket teljes fejlődésük során, már érés előtti időszakban is megtámadja. A termés fertőzéséhez nincs szükség a héjon sérülésre, képes ép héjon keresztül a gyümölcsbe hatolni és azt megfertőzni. A barna színű fertőzött gyümölcshúson szürke apró gombatelepeket fejleszt, azok később teljesen összefüggő bevonatot alkotnak.
  4. Monilia polystroma ázsiai országok mellett már hazánkban és szomszédos országokban is jelen van. Alma, körte és birs mellett a csonthájasokat is fertőzi, a termésrothadás mellett virág-, hajtás-, levélkárosodást, törzsön rákos sebeket okoz. Telepei sárgás színűek, életmódját tekintve a M. fructigena-hoz hasonló.

Mindegyik Monilia gomba a fertőzött fákon telel, tavasszal onnan indul a fertőzés. Ezért nagyon fontos a téli réz tartalmú gondos lemosó permetezés, súlyos fertőzés esetén kétszer. Metszésnél a gyümölcsmúmiákat a fákról a moníliás vesszőkkel, ágakkal együtt el kell távolítani, és megsemmisíteni vagy elásni. Komposztba ne helyezzük!

Cseresznyemúmia szürke gombatelepekkel

A cseresznye termésmúmiákat megszemlélve – a termés héjon fejlődött gombatelep színe alapján – be lehet azonosítani, hogy a felsorolt gombafajok közül melyik fertőzi a cseresznyefát. Ha szürke színű a héjuk, és csoportosan száradtak el, a M. fructicola fertőzés valószínűsíthető. Ezért virágzás kezdetén (fehér bimbós állapotban) és teljes virágzásban gombaölő szeres kezelés indokolt, különösen csapadékos, hűvös időjáráskor. Gyümölcsfejlődés alatt a cseresznyelégy elleni védekezéssel tudjuk a termés moníliás barnarothadását megelőzni.

 

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.