COVID-Agrár

Koronavírus: el akarják kerülni a zavart az élelmiszer-ellátásban

Agrofórum Online

A koronavírus miatt számos ország korlátozásokat vezetett be a határian az Európai Unión belül. A gazdálkodók és iparági szereplők szervezetei szerint ez akár ellátási zavarokat is okozhat majd az élelmiszer-ellátásban.

Az európai élelmiszer- és italforgalmazók kereskedelmi szövetségének képviselői szerint már most késések és zavarok figyelhetők meg a határokon a mezőgazdasági és csomagolóanyagok szállításában. Több mint egy tucat EU-ország vezetett be valamilyen korlátozásokat a határain a koronavírus-járványra reagálva. A szövetség felhívta a figyelmet a szektorban tapasztalható munkaerőhiány miatt komoly problémák alakulhatnak ki.

Annak érdekében, hogy az alapvető teremékekből, így az élelmiszerekből és a gyógyszerekből ne alakuljon hiány az ezeket szállító teherautóknak gyorsított sávokat kellene nyitni a határállomásokon. Felszólították az Európai Unió országait és intézményeit, hogy készítsenek készenléti terveket a munkavállaló-hiány kezelésére – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség.

„Tekintettel arra, hogy az agráripari és élelmiszer-ellátási lánc rendkívül integrál és számos határon átnyúlva működik meg kell akadályozni a komolyabb zavarok kialakulását az ellátási láncban. Meg kell őrizni azt a képességet, hogy mindenkinek biztosítani tudjuk az élelmiszereket. Az Európai Unió egységes piacának jövője szempontjából is kiemelten kell kezelni ezt a kérdést” – hívta fel a figyelmet az élelmiszer- és italforgalmazók kereskedelmi szövetsége.

A közös iparági nyilatkozatot a FoodDrinkEurope, az európai élelmiszergyártó iparági kereskedelmi testület, a gazdákat képviselő Copa és Cogeca, valamint a CELCAA, az élelmiszer- és alapanyag-ágazatban működő kereskedelmi társaságok szövetsége is aláírta.

Az Európai Bizottság közölte, hogy folytatja annak biztosítását, hogy a különböző termékek forgalmazása és szállítása továbbra is hatékonyan működjön. Ebben különös tekintettel vannak az élelmiszerek és az egészségügyi termékek forgalmazására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A KITE Zrt. kiemelt óvintézkedések alkalmazása mellett működik

2020. szeptember 29. 04:36

A KITE Zrt. a jelen járványügyi helyzetben is folyamatosan működik tovább.

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A COVID-19 hatása az európai traktorpiacra

2020. szeptember 23. 08:04

A mezőgazdasági traktor eladás a tavalyi évhez viszonyítva 12,08%-kal csökkent az első félévben.

A KITE is szigorít a koronavírus-járvány miatt

2020. szeptember 4. 17:01

A KITE Zrt. Operatív Törzse az elmúlt napok fokozottan emelkedő koronavírusos megbetegedéseinek esetszámai, valamint egy központi kollégájuk közvetlen érintettsége miatt újabb korlátozó intézkedések bevezetéséről határozott.

Nagy István: az agráriumban dolgozókra mindig számíthatunk

2020. szeptember 20. 10:39

Nagy István hozzátette, az elmúlt időszak is azt bizonyította, hogy az agrárium, az élelmiszeripar stratégiai ágazat.

A friss hazai gyümölcs drágult a legjobban

2020. június 10. 10:17

Összességében 2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Véget ért a tavaszi élelmiszermustra

2019. április 30. 11:46

A hatósági szakemberek összesen 3.484 létesítményt vontak ellenőrzés alá, melynek során majdnem azonos számban tártak fel kisebb, illetve nagyobb mulasztásokat, 16 esetben a pedig a tevékenység korlátozására is szükség volt.

Megjelent az Európai Bizottság rendelete az élelmiszerek növényvédőszer-maradékainak ellenőrzéséről

2018. április 13. 11:24

A növényvédő szerek használata bármely hároméves időszak alatt jelentősen változik, ezért a fogyasztók expozíciójának és az uniós jog alkalmazásának értékelése céljából jelenlétüket ezekben az élelmiszerekben hároméves ciklusokban ellenőrizni kell.