COVID-Agrár

Félmillió sertés vár vágásra a koronavírus miatt

Agrofórum Online

Júniusban az új típusú koronavírus okozta fertőzés miatt bezárt a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi vágóhídja. A leállás miatt már félmillió sertést nem vágtak le Németországban.

Egyre súlyosabb a helyzet a vágóhíd leállása miatt, de Matthias Quaing, a németországi sertéstenyésztők érdekcsoportjának (ISN) piaci tanácsadója szerint nem szabad sürgős vágást végrehajtani. A szakember erről a német rbb Inforadio-nak nyilatkozott.

A sertések nagy részét más vágóhidakon osztják el, még akkor is, ha a piaci szereplők elismerik, hogy ezt nem lehet teljes mértékben kivitelezni. A sertéstenyésztőknek szükségük van valamilyen megoldásra és egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk, mert elérték a kapacitásaik korlátait. Az állatok etetése és elhelyezése egyre komolyabb problémákat okoz. Egy másik kellemetlen mellékhatás, hogy a sertések a növekedésük miatt több takarmányt fogyasztanak és túl nehezek lesznek. Ez azzal jár, hogy szignifikánsan kevesebbet fizetnek értük a gazdáknak. Azzal, hogy az állatok túl kövérek lesznek csökken az értékük, ugyanis a vevők nem a zsíros, hanem a sovány húsú sertésekért fizetnek többet.

Kép: toennies.de

Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági miniszter megoldást sürget annak érdekében, hogy az állatokat elszállítsák az istállókból, még a koronaválság idején is. A húsipar képviselői ígéretet tettek arra egy online konferencián, hogy a lehetőségeikhez képest minél előbb próbálnak megnyugtató megoldást találni. A német szaktárca adati szerint az országban a tejes vágóhídi kapacitás 14 százaléka esett ki a koronavírus miatt.

Németországban a 360 ezer lakosú Gütersloh-ban és a 280 ezer lakosú szomszédos Warendorf járásban június végén visszaállították a járvány eddigi legsúlyosabb, március-áprilisi szakaszában megismert korlátozásokat, miután tömeges fertőzés történt a térség egyik legnagyobb vállalata, a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi üzemében. A 7000 dolgozó közül 1553-nál mutatták ki az új típusú koronavírust (Sars-Cov-2). Az üzemet leállították, a dolgozókat és a velük együtt élőket kéthetes karanténra kötelezték.

A hideg hőmérsékleten működő, zsúfolt vágóhidak ideális körülményt jelentenek a koronavírusnak. Néhány helyen a vendégmunkások eleve már a sűrűn kerülnek elszállásolásra, de magán a vágóhídon is egymáshoz közel dolgoznak. Emellett a koronavírus a 25 Celsius fok alatti hőmérsékleten sokkal könnyebben terjed, mint afölött. Ez a hús romlásának megakadályozása miatt még alacsonyabb hőmérsékleten üzemelő vágóhidakon azt jelenti, hogy szinte a legideálisabb környezetet biztosítja a koronavírusnak a terjedéshez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A KITE Zrt. kiemelt óvintézkedések alkalmazása mellett működik

2020. szeptember 29. 04:36

A KITE Zrt. a jelen járványügyi helyzetben is folyamatosan működik tovább.

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A COVID-19 hatása az európai traktorpiacra

2020. szeptember 23. 08:04

A mezőgazdasági traktor eladás a tavalyi évhez viszonyítva 12,08%-kal csökkent az első félévben.

A KITE is szigorít a koronavírus-járvány miatt

2020. szeptember 4. 17:01

A KITE Zrt. Operatív Törzse az elmúlt napok fokozottan emelkedő koronavírusos megbetegedéseinek esetszámai, valamint egy központi kollégájuk közvetlen érintettsége miatt újabb korlátozó intézkedések bevezetéséről határozott.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Vannak, akik még az aszály miatt aggódnak

2020. június 23. 16:33

Egész Németországban tavaly 9,2 millió tonna téli árpát takarítottak be, ez legalább félmillió tonnával csökkenhet a szakértők szerint.

Sütőiparban a németek állnak az élen

2020. február 10. 10:58

A kiskereskedelmi forgalomban értékesített sütőipari termékek mennyisége Németországban tavaly 6,11 millió tonnára emelkedhetett.