Mitől repedezik a paradicsom és az őszibarack?

Agrofórum Online

Megrepedtek a paradicsomjaim, sok közülük tönkrement. Hasonló repedéseket látok őszibarack terméseken is. Lehet ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Mindkét növénynél fellépő repedést ugyanaz a helyzet okozza, az egyenetlen vízellátás. Az idei tél és tavasz aszályos volt, hónapokig nem volt sem eső, sem hó, a talajok több méter mélységben kiszáradtak. Köztudott, hogy a lombhullató fák gyökerei mélyre lenőnek, és az alsó talajrétegekből is felszívják a vizet, de ezek a rétegek is elvesztették nedvesség tartalmúkat tavasz végére. A szokatlan, nyári esős időjárás, az egymást követő zivatarokkal kísért nagy mennyiségű csapadékvíz a növények takarékos vízforgalmát megzavarta. Bőséges vizet tudtak felszívni, hatására a gyümölcsbe is fokozott mennyiségű vizet juttattak, ez okozta azok repedését, szövetek szétszakadását.

A repedésre való hajlam fajtatulajdonság. Repedést befolyásolja a termés héj vastagsága, a vékonyabb héjú fajtáknál gyakoribb. Az érés, a gyümölcsök cukortartalmának növekedése is is fokozza a repedési hajlamot.

Repedések a gyümölcsökön általában a kocsány felőli oldalon jelentkeznek csillag alakban, de körkörös irányban is kialakulhatnak, valamint a termés alján a bibepontnál. Szerencsés esetben a repedés utáni száraz időben a seb beszárad, az érés befejeződhet, és a gyümölcs bár szépséghibás, de felhasználható. Gyakoribb, hogy a repedésen különböző mikroorganizmusok – penészek, baktériumok – telepednek meg és hatolnak be a gyümölcs húsába, és annak gyors romlását, rothadását okozzák, alkalmatlanná téve hasznosításukat.

A károsodás ellen csak megelőzéssel tudunk védekezni. Aszályos időszakokban mind a fáknál, mind a lágyszárú növényeknél (zöldségeknél) azok gyökérzónájában a hiányzó vizet öntözéssel rendszeresen pótolni kell. Fontos a növények harmonikus, kiegyensúlyozott tápanyag ellátása is, mivel az biztosítja az egészséges bőrszövetet. A túlzott nitrogén adagolás, és a kálium, valamint a kalcium hiánya a repedésre való hajlamot fokozza. A jó kondícióban lévő növényeknél kisebb kár jelentkezik.

A bőrszövet erősítésére (repedés megelőzésére) kálium és speciális szilikon tartalmú készítmény is alkalmazható (Prosilicon) a tenyészidő folyamán gyümölcsöknél, szőlőnél és zöldségféléknél egyaránt.

Mitől pöndörödnek a paradicsompalánta levelei?

2020. május 19. 08:53

A paradicsompalántáimon 3 hete az új levelek elkezdtek bepöndörödni. A földjébe bekerül/felhalmozódik-e a herbicid, ami miatt jövőre nem lehet ugyanoda ültetni más herbicidre érzékeny növényeket?

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?

Milyen gomba károsítja a fák törzsét?

2020. január 10. 05:38

H. Mihály kérdése: Fák törzsén fehér színű gombákat figyeltem meg. Mit tehetünk a gomba megtelepedése ellen?

Mik károsíthatják a körtefát?

2020. május 27. 14:37

Körtefáim levelein és kicsi termésein sok furcsa elváltozást látok. Milyen kártevők fordulnak elő a körtén ilyenkor, miről ismerhetem fel azokat?