Mikor szüretelhetem a birs terméseit?

Agrofórum Online

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birs virágzási ideje és érés időpontja között általában négy-öt hónap telik el. A szedés időpontja nem csak a fajtától, hanem a termőhelytől és az évjárattól is függ. Ez az időszak többnyire szeptember és október vége között van. A betakarítást azonban mindenképpen érdemes befejezni a fagyok beköszöntése előtt, hiszen a termések mínusz két fokon a fagy hatására már sérülnek. A birs gyümölcsei akkor érettek meg a szedésre, amikor a fajtára jellemző gyümölcsnagyság, íz- illetve illatanyagok kialakultak. A gyümölcsök héja rendszerint sárga, csak néhány későbbi érésű fajta gyümölcsének marad zöld színű héja a fogyasztási érettség elérésekor. A szüret időpontját legjobban az jelzi, amikor a sűrű, nemezes szőrzet kezd lekopni a gyümölcsökről. Mint az alma és körte esetében a birs terméseinek is nagyon fontos a megfelelő érettségben történő szürete, hiszen ez hatással van a gyümölcsök minőségére és tárolhatóságára is. A kedvező szedési időpontban szüretelt gyümölcsök decemberig tárolhatók anélkül, hogy minőségük romlana. A megkésett szüretelésű, sárga húsú birsgyümölcsök azonban nem tárolhatóak sokáig.

A birs nyomódásra érzékeny gyümölcs, kemény húsa ellenére. Ezt a tényt szüretkor, szállításkor és a betakarítás folyamán is szükséges figyelembe vennünk. A szedési érettség időszakában a szélre nagyon érzékeny és könnyen lehull a fáról. A hullott gyümölcsöt a felszedés után azonnal fel kell dolgozni, mivel a sérülések következtében bekövetkező rothadás jelentős veszteséget okozhat. A birset általában nem tárolják hosszabb ideig, hanem azonnal feldolgozzák. A tárolásra akkor szokott sor kerülni, ha meg akarjuk hosszabbítani a feldolgozás idejét. Az érett, sárga fedőszínű, viaszos héjú birsgyümölcs több, akár 10 héten keresztül is tárolható anélkül, hogy megromlana. A birs gyümölcsének erős illatát a tárolás során az alma és a körte is átveszi, ezért külön helyen érdemes őket tárolni. A tárolóban a 2 fok körüli hőmérséklet, valamint a magas, legalább 90%-os relatív páratartalom az optimális.

Mitől pöndörödnek a paradicsompalánta levelei?

2020. május 19. 08:53

A paradicsompalántáimon 3 hete az új levelek elkezdtek bepöndörödni. A földjébe bekerül/felhalmozódik-e a herbicid, ami miatt jövőre nem lehet ugyanoda ültetni más herbicidre érzékeny növényeket?

Mitől sárgulnak a meggyfák?

2020. június 21. 16:08

Évek óta jelentkező tünet meggyfáinkon, hogy nyár elején a friss hajtások elkezdenek sárgulni. Gombaölő szerrel próbálkozunk minden évben, ez eddig nem vezetett eredményre. Sajnos idén már a termésen is meglátszik, kicsi és nem érik be a gyümölcsünk. Mi lehet a probléma?

Mitől barnul a babérmeggy levele?

2020. április 18. 08:47

B. Árpád kérdése: Ültetés után 2,5 héttel barna foltosodás jelent meg a babérmeggy levelein. Gombafertőzésre gyanakodtam, ezért gombaölő szerrel megpermeteztem a növényeket, a bebarnult leveleket előtte eltávolítottam. Sajnos a permetezés után 4-5 nappal ismét látható a barnulás a leveleken. Mi lehet a probléma és hogyan lehetne védekezni ellene?