Zöldség

A fejes saláta és a kínai kel „téli betegsége”

Agrofórum Online

A fejes saláta növényvédelme még szabadföldön is gondot okoz a hosszú élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása miatt, de télen a fényszegény, párás időben különösen nehéz fólia alatt egészséges növényt nevelni. Számos gombás fertőzés mellett ilyenkor jelentkeznek a nem fertőző, úgynevezett fiziológiai vagy élettani betegségek is.

A magas páratartalom rontja a tápanyagok felvehetőségét, mindenekelőtt a kalciumnak, mint legnehezebben transzspirálódó tápelemnek a növénybe jutását, ennek következtében pedig gyakran jelentkezik az úgynevezett belső vagy lágy levélbarnulás betegség és a saláta üvegesedése.

A barnulási tünetek a saláta fejlődése folyamán bármikor jelentkezhetnek. Fiatal növényen hamar észrevehetők, a középső, fiatal levelek – mintha fekete festékkel lennének leöntve – sötétbarnák, feketék, a növekedésük lelassul vagy megáll. Később is felléphet, de ilyenkor a felismerése nehezebb, mert a fej belső levelein jelentkezik a tünet, és gyakran csak akkor szembesülünk vele, ha a salátát felvágjuk. (Kínai kel esetében is gyakran megfigyelhető!) Betegség a növényeken először a szellőzőktől és a fűtőtestektől távol azonosítható, ahol rendszerint valamivel magasabb a levegő páratartalma, mint a szellőzők közelében.

A levélbarnulás esetében mészhiányról van szó, a levelekben mért kalciumtartalom az egészséges növényekhez képest alacsonyabb, de a jelenség nincs összefüggésben a talaj mészellátottságával.

Nagyon nehéz ellene védekezni, mert télen a szellőztetés kevésbé hatékony, ugyanis gyakran a szabadban is magas a páratartalom, a hőmérsékletről nem is beszélve. Ennek ellenére az elsőszámú védekezési megoldás a hajtató berendezés szellőztetése. Ha a kinti páratartalom magas, akkor kénytelen a kertész a költségek szempontjából kevésbé szerencsés, úgynevezett „helybenjáratásos” módszert alkalmazni, azaz egyszerre fűteni és szellőztetni, hogy az elfogadható 70-80%-os páratartalom meglegyen.

Gondolhatnánk, hogy kalciumtartalmú levéltrágyázás is hatásos. Sajnos, sem a kalciumklorid, sem a kalciumnitrát kipermetezése nem mondható eredményesnek, egyes vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a palántázás idejétől 7-10 naponként adott, előbb említett vegyületek némiképpen csökkentették a kárt, megelőzték a betegség kialakulását.

Vigyázat! Tavasszal, miután a külső hőmérséklet megemelkedett, a hirtelen páratartalom-csökkenés okozhat élettani zavart (pl. napos, szeles időben erősen kiszellőztetjük a fóliát). A külső levelek széle beszárad és megbarnul, amit külső vagy száraz levélszél-barnulásnak nevezünk. Könnyebb ellene védekezni, mint a lágy vagy belső barnulás ellen, elég, ha rendszeresen párásítjuk a termesztő berendezést vagy kevesebbet szellőztetünk.

A levegő szén-dioxid koncentrációja jelentős mértékben befolyásolja a fejek növekedését. Szellőztetés hiányában a fólia sátorban az oxigén felgyülemlik, a széndioxid elfogy, aminek következtében az asszimiláció előbb lelassul, majd fokozatosan leáll. Az elfogyott szén-dioxidot pótolhatjuk a levegő cseréjével – szellőztetés – és mesterséges úton, iparilag előállított szén-dioxid bevezetésével. Ennek leghatékonyabb időszaka a fejképzés, de már a kiültetést követő első héttől is igen kedvezően reagál a növény a szén-dioxid tartalom növelésére. A szén-dioxid trágyázás sikere alapvetően a fényviszonyoktól függ. Napos időben a megnövelt CO2 hatására az asszimiláció nagymértékben felgyorsul, a tenyészidő végén akár napi 20 grammot is képes a növény gyarapodni.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.

A hazai paradicsom ára emelkedett, az importé csökkent

2018. november 16. 09:39

Az idei év 1–45. hetében a termesztőberendezésből származó paradicsom ára emelkedett az előző év azonos időszakához képest: a gömb típusúé 7 százalékkal (460 forint/kilogramm), a fürtösé 8 százalékkal (554 forint/kilogramm).