Zöldség

A sárgarépa és a petrezselyem termésdeformációjának okai

Agrofórum Online

A gyökérzöldségfélék piacképtelenségét legtöbbször a különféle termésdeformációk okozzák, amelyek többféle okokra vezethetők vissza.

Sűrű vetés következtében összecsavarodott termések (szétszedés után)

A leggyakoribb a répatestek elágazása, oka részben a sekély talajművelés, a tömör talajréteg kialakulása. Ugyan a gyökérzöldségféléket – ellentétben a burgonya- és káposztafélékkel – nem soroljuk a talaj minőségével szemben legigényesebb, magas humusztartalmú, kiváló szerkezetű talajokat igénylők közé, mégis számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza a termesztő közegre, mindenekelőtt a felületesen, sekélyen elvégzett őszi talajművelésre.

A petrezselyem esetében gyakrabban, de a sárgarépa fajtáknál is felfedezhető terméstorzulás, elágazás, amit okozhat fonálféreg fertőzés is, de döntően a rögös, sekély talajnak tulajdonítható. Bakhátas művelés – amit már a nagyüzemek is alkalmaznak – még a kötött, tömörödő talajon is lehetővé teszi a szabályos, piacképes termés fejlődését.

Száraz évjárt esetén, 45-50 KA értéknél kötöttebb talajokon ugrásszerűen megnő az úgynevezett „szegletes termések” aránya. Ilyen esetben a répatest keresztmetszete nem kerek, hanem lapos, „szegletes” lesz. Ipari répák esetében kisebb, de friss fogyasztásra és tárolásra szánt árunál jelentősebb értékcsökkenést jelent.


Sekély talajművelésnél számolni kell a gyökérzöldségek terméstorzulásával

Laza, homok jellegű talajokon a hirtelen, nagyadagú öntözés, intenzív esőzés a termések repedését válthatja ki, különösen a tenyészidő második felében, a betakarítást megelőző hetekben.

A sűrű növényállomány többnyire a kisüzemekben szokott gondot okozni, ahol nem alkalmaznak precíziós vetést, és az egyelést is felületesen végzik el. A sűrűn kelt répa termései összetekerednek, összecsavarodnak, deformálódnak, és így értékesíthetetlenné válnak.

A kevés lomblevéllel rendelkező fajtáknál, főleg bakhátas termesztésnél – síkművelésnél ritkábban – jelentkezik a sárgarépa zöldfejűség-betegsége, amely során a fény hatására a termés teteje (feje) a levelek közelében megzöldül. Egy-kétszeri feltöltögetéssel a jelenség megelőzhető.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Európai zöldség-gyümölcs érdekvédő szervezetet hoznának létre

2018. november 1. 14:03

A jövőben egységes álláspont kialakítására törekszenek és megkezdik a munkát egy európai szintű szerveződés létrehozására, annak érdekében, hogy az európai zöldség- és gyümölcságazat érdekeit hatékonyan és egységesen képviseljék és védjék.