Talajélet

Miért kell a termőtalajokról szakmai kerekasztal megbeszélést tartani?

Agrofórum Online

A rendezvény megtartását a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete kezdeményezte, mivel szívügyüknek tekintik a mezőgazdasági termőtalajok védelmét, állapotának megóvását, javítását.

A világon az elmúlt 50 év intenzív szántóföldi termelése, műtrágyázása miatt a mezőgazdasági területek 65% károsodott, illetve nem alkalmas művelésre (pl. szikesedés). A FAO adatbázisa szerint a világban a mezőgazdasági termelésre potenciálisan alkalmas területek 6 %-a szikes és sós, 15 %-a erősen savanyú (pH < 4,5), további 14 %-a (erősen csapadékos területek) gyengén savanyú  kilúgozódott talaj.

Az Európai Bizottság 2012. február 13-án sajtóközleményben is jelezte, hogy határozottabb lépéseket vár a talajromlás megállítására. A talajromlás csökkenti Európa élelmiszer-termelési kapacitását, valamint gyengíti az aszály és árvíz megelőző képességét, a biológiai sokféleség leépülésének megállítását és az éghajlatváltozás kezelését. Tehát ez azt jelenti, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy Európában minden talajnak megfelelő szintű védelmet biztosítsunk.

Magyarország területének közel 50 %-a (48,5 %) mezőgazdasági művelés alatt áll. A szántóföldi művelésű területek több, mint egy harmada (2,3 millió ha), az ország területének egy negyede valamekkora mértékben erodálódott. A mező – és erdőgazdasági területek közel 60 %-a veszélyeztetett a talajdegradáció által.

Hazánk legféltettebb természeti kincsei az édesvízkészletek és a termőföld. Ugyan a talaj pusztulása még nem olyan látványos, mégis a kutatások szerint ha a jelenlegi mértékkel romlik, akkor hamarosan nem lesz megfelelő jó minőségű a termőtalaj.

A talaj egy életközösség. Mikrobiológiai élet nélkül csak mállott kőzet. Ha a talajélet elpusztul a különböző stresszhatások miatt, elveszik a pufferkapacitás, felborul a finoman hangolt egyensúly és termőképtelenné válik a föld.

A fenti problémákkal párhuzamosan jelentkezik az, hogy a földek tápanyag szolgáltató képessége is csökken. Így a termesztett növényeinkben a kimutatások szerint is az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vitamin, és ásványi anyag tartalom. Ez mind kihat a termelt élelmiszereink és takarmányaink minőségi paramétereire.

A gyenge minőségű talajokon a termelés kockázatos és jóval költségesebb mint a jó adottságú területeken. A különböző talajjavító eljárások (pl. meszezés)  és talajkímélő módszerek alkalmazásának éppen az a célja, hogy a talajtermékenységet fenntartsák és fokozzák, a növények ökológiai igényeit kielégítsék, biztosítsák a talaj zavartalan funkcióképességét és növeljék a talaj pufferoló képességét.

A kerekasztal szakemberei problémák feltárásáig jutottak el.

A folytatásban a különböző szakterületektől érkező illetékesek javaslati megoldásokat dolgoznak ki.  A beérkezett anyagok megvitatása ősszel várható szintén kerekasztali összejövetel formájában. Az a cél, hogy egy komplett megoldási stratégia kerüljön a Földművelésügyi Minisztérium asztalára a magyar mezőgazdasági termőtalajok védelméről.

(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tudomány a mezőgazdaság szolgálatában: ezért ilyen hatékonyak a szárbontó készítmények

2020. szeptember 21. 09:25

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a Natur Agro Hungária Kft. szárbontó készítményeinek alkotóelemeit, melyek segítségével jelentős hozamnövekedés érhető el.

Eljött a szemléletváltás ideje...

2020. szeptember 16. 05:30

Vajon ki számol utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 tonna növényi maradvány is visszamarad a területen?

ELÉG VOLT AZ ASZÁLYBÓL? VAGY MÉG MINDIG NEM???

2020. június 22. 08:55

Sajnos ez a tavasz is a csapadékhiánytól visszhangzott, amit még mindig hallani, amikor az aratásra, a búza és repce várható terméseredményeire gondolunk, pedig most már bőven esik Medárd óta, ami a kalásznak már nem kellene, ellenben a kukorica és napraforgó a szójával karöltve hálásan fejlődik.

A humuszképződés folyamata és jelentősége

A humusz a talaj egy sajátos és igen fontos alkotórésze. A humuszvegyületek talajspecifikusak, miszerint 85-90%-ban csak a talajban fordulnak elő. Tulajdonképpen a talajba jutott szerves anyagok azon része, ami már átesett a humifikáció folyamatán. Ehhez a folyamathoz viszont elengedhetetlen a talajlakó mikroorganizmusok tevékenysége.

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?

Mindent a téltemetőről

2020. február 15. 04:39

„Ha a télike virágzik, a kikelet érkezik” – mit érdemes tudnunk hazánk egyik legkorábban virágzó évelő növényéről, ami szó szerint bearanyozza az erdők talaját? Ismerjük meg a téltemetőt!

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap: a Magtár GPS Kft. és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

2019. június 21. 12:38

Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek e témakör mellett az egyre nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről is beszéltek.

AGRO.bio technológia ajánlata az őszi kalászosok eredményes termesztéséhez

2018. október 11. 11:41

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy.