Zöldség

Párásítás, páratartalom szabályozása, fénytelen paprika termések

Agrofórum Online

Kevesen fordítanak figyelmet a páratartalomra, fóliák alatt is csak elvétve lehet hygrométerrel találkozni. A magas páratartalom elősegíti a kórokozó (gombás és baktériumos) betegségek terjedését, rontja a terméskötődést, vízkórságot (ödéma) idéz elő, lassítja a transzspirációt, ezáltal a növényi tápanyagok felvételét is. Ha a páratartalomról beszélünk, többnyire ezek a rémképek jelennek meg a termesztők előtt, pedig a túl alacsony páratartalom is káros.

Páratartalom tekintetében a zöldségfélék igénye eltérő. Kiugróan magas az uborkáé, ezzel szemben a paprika kevesebb párát igényel, a termésképzés idején 70-80%-ot. Túl alacsony páratartalom esetén fénytelen termések fejlődnek, a bogyó felületén egészen vékony repedések (parásodás) alakulnak ki, rosszabb a terméskötődés (nem tapad a bibéhez és nem csírázik a pollen), gyengébb a transzspiráció, mert védekezik a növény a kiszáradástól és lezárnak a sztómák, aminek következtében lassul a víz- és tápanyagfelvétel.

A páratartalmat a hajtató berendezés szellőztetőjének nyitásával és zárásával, a hőmérséklet emelésével és csökkentésével, továbbá öntözéssel szabályozhatjuk. Minden esetben törekedni kell a fokozatosságra, a hirtelen és nagymértékű nyitás illetve zárás  –  mint a hőmérséklet esetében is – a páratartalom erős ingadozásával jár, és ez a növény szempontjából nem kívánatos. Szeles időben a páratartalom csökkentést kisebb mértékű nyitással is elérhetjük.

Minőségi paprikatermesztés esetén elengedhetetlen a cseppenkénti és szivárogtató öntözés mellett – ami a vízutánpótlást és tápoldaton keresztül tápanyag-ellátást is biztosítja – a szórófejes öntözés valamelyik változata. Az egyre gyakoribb légköri aszályok miatt szükséges a naponta akár többszöri, 1-2 mm-es párásító öntözés még akkor is, ha ezzel a baktériumos és gombás betegségek fertőzés veszélyét kismértékben fokozzuk. De 80% páratartalom alatt az ebből adódó súlyos fertőzéssel nem kell számolni.

Ugyanakkor az éjszakai magas páratartalom (akár 90-95 %) kedvező hatással van a bogyók tömegére, az ilyenkor felvett víz, a transzspiráció akadályoztatása miatt, a bogyókban halmozódik fel, ezzel növelve tömegüket.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Padlizsán hajtatása

2020. március 6. 04:37

A padlizsán fóliás és üvegházi termesztése - a holland tapasztalatokat átvéve, és a hazai viszonyokra adaptálva - járható útnak bizonyult.

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az év első felében

2019. október 20. 11:55

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett, négyé csökkent, háromé stagnált.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben