Zöldség

Fagyvédelem a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

Nemcsak tavasszal a kései, de ősszel a korai fagy is gondot jelent. Rendszerint az első lehűlés nem kifejezetten nagy hideg formájában jön, mindössze egy-két fokos mínusszal érkezik, ez mégis pont elég ahhoz, hogy a még termő paprika, paradicsom vagy kabakos elfagyjon.

Elviekben az éjszakai, pontosabban hajnali lehűlések, a -1, -2 oC-os hidegek ellen a fóliatakarás biztos védelmet nyújt, azonban sok esetben ennek ellenkezőjét tapasztalják a kertészek. Sőt, az a jelenség is ismert, hogy a fólia alatt a növények elfagynak, de a szabadban megmaradnak.

A polietilén fóliatakaró – ellentétben az üveggel, amely a nagyobb hullámhosszú sugarakat visszatartja (üvegházhatás) – a talajról visszaverődő sugarakat átengedi, ebből adódóan a fólia alatt hideg van. Azonban, ha a fólia alatt a talajt nedvesen tartjuk (öntözünk), a fólia belső falán páraréteg képződik, amely az üveghez hasonlóan az infravörös sugarakat (hősugarakat) visszatartja, azaz szigetel. Minél vastagabb a páraréteg, a szigetelő hatás annál jobb.

Az öntözés másként is véd a fagy ellen. A nedves talajnak nagyobb a fajhője, délben, ha felmelegszik, jobban és tovább tartja a meleget, mint a száraz közeg, azaz a kritikus hajnali órákban „fűt”.

Hogyan fordulhat elő, hogy a fólia alatt elfagy a növény, a szabadban pedig átvészeli a hideget?  Száraz talaj esetén a nem öntöző gazdák a fóliával gyakorlatilag egy „fagyzugot” képezek a növény körül, míg szabadban egy enyhe szélmozgás hatására keveredik a levegő, nem alakul ki a fagy.  Így fordulhat elő, hogy a gondosan betakart krizantém tönkre megy, míg a szabadban lévő átvészeli a hajnali lehűlést.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Kísérleti klímasemleges üvegházat építenek Hollandiában

2020. március 23. 13:03

Az itt megszerzett eredmények ösztönzést adhatnak a kertészek számára, hogy új fejlesztésekben gondolkodjanak és megvalósulhasson az a céltűzés, amely szerint a holland kertészeti ágazatnak húsz éven belül klímasemlegessé kellene válnia.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

A tavalyihoz hasonló lehet az idei zöldségtermés

2018. október 16. 06:44

A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.