Állattenyésztés

A baromfitartók járványvédelmi felkészültségét ellenőrizték

Agrofórum Online

Véget ért a baromfitartók egyhetes, átfogó járványvédelmi ellenőrzése, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Baromfi Termék Tanáccsal és a kormányhivatalokkal együttműködve hajtott végre szeptember végén.

Az audit célja a baromfitartó telepek járványvédelmének felülvizsgálata volt, ugyanis az állattartók az előírások betartásával sokat tehetnek a baromfiágazati kockázatok, így egy újabb madárinfluenza járvány, megelőzéséért. A szakemberek vegyes tapasztalatokkal zárták a szemlét.

A baromfitartók szeptember végi nagyszabású járványvédelmi vizsgálatát annak érdekében szervezte meg a hatóság, hogy minimalizálja a madárinfluenza újbóli megjelenésének kockázatát. Emiatt a szakemberek elsősorban a madárinfluenza kapcsán leginkább veszélyeztetett megyékben – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád – mérték fel a baromfiágazat járványügyi készültségét.

A NÉBIH ellenőrei a felkeresett állattartók egyikénél sem tapasztaltak olyan súlyú hiányosságot, ami azonnali intézkedést igényelt volna. Minden telep körbekerített volt, a baromfikat mindenhol zártan, fedett helyen etették. Sehol sem lépték túl az előírt telepítési sűrűséget, így – amennyiben azt a járványügyi helyzet megkövetelné – megvalósulhat az állatvédelmi szempontoknak is megfelelő zárt tartás. Szintén mindenhol megvoltak az állatok és a takarmány nyomon követését biztosító dokumentumok és a takarmányt úgy tárolták, hogy azzal vadon élő madarak ne érintkezhessenek. A legalapvetőbb járványvédelmi feltételek tehát mindenhol teljesültek.

A felelős, átgondolt állattartói magatartás eredményeként több helyen találkoztak az ellenőrök olyan megoldásokkal is, amelyek lehetővé tették, hogy alacsony költséggel, ötletesen valósítsák meg az Országos Főállatorvos előírásait. Ilyen például a kerítés vonalában lévő régi, használaton kívüli épület átalakítása takarmánytárolóvá, oly módon, hogy a takarmányszállító gépjárműveknek ne kelljen a telepre behajtani. Vagy épp fekete-fehér rendszerű öltözőként megfelelőnek bizonyult egy alkalmas módon kettéosztott és működtetett lemezkonténer is.

Akadtak azonban sajnos rossz állattartói gyakorlatok is, ami fokozhatja a madárinfluenzával történő befertőződés kockázatát.  Több telepen volt például derékig-mellmagasságig érő gaz, ami – noha a nyári melegben valóban betölthet árnyékoló funkciót – kiváló búvó-, de akár fészkelőhelyet is jelent a vadmadarak számára. Szintén több gazdaságban akadtak gazdasági vashulladékból, betonoszlopokból, néhol egyszerűen kommunális szemétből álló rakások, kupacok, amelybe előszeretettel költöznek bele az egerek és a patkányok. Volt olyan elrendezésű gazdaság, ahol a lakótér a telep részeként helyezkedett el, ezáltal indokolatlanul és veszélyesen nagy átmenő forgalmat generálva az állattartó telepen, jóllehet ezen létesítmények esetében a cél éppen az, hogy a forgalmat lehetőség szerint minimalizálják.

Az audit tapasztalatait összefoglalva elmondható, hogy bár érezhető a javulás, az igazi szemlélet- és gondolkodásbéli változás még nem történt meg az állattartáshoz kapcsolódó járványvédelmi beruházások megvalósításában és azok mindennapi használatában. Az állattartók túlnyomó többsége továbbra is csak a hatóság által előírt, az újratelepítéshez szükséges (ellenőrizhető és szankcionálható) minimum feltételeket teljesíti. Emiatt, bár a felkészültség javult az előző néhány évhez képest, még mindig nem éri el a hatékony és az eredményes megelőzéshez szükséges szintet, amivel elkerülhető lenne egy a tavalyihoz hasonló méretű járvány kialakulása. A valódi szemléletváltás várhatóan még hosszú évek kitartó munkáját igényli az állattartók, az integrátorok, a különféle szakmai szervezetek és a hatóság részéről egyaránt.

(NÉBIH)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Jelentős bővülés várható a baromfipiacon

2018. április 13. 06:50

Az optimizmus a brojler- és a víziszárnyas-ágazatot egyaránt jellemzi, csak a pulykánál várnak stagnálást.

Állami kártalanítás kérhető napos baromfik leölésére

2020. április 16. 08:34

Kártalanítás akkor kérhető, ha a keltetőbe helyezés megelőzte a madárinfluenza-járvány kitörését, és a kiszállítási terület akkor még nem esett állategészségügyi korlátozás alá.

Növekedett a baromfihús termelői ára

2018. november 21. 08:33

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsimportja 2 százalékkal 46 ezer tonnára csökkent, míg baromfihúsexportja 20 százalékkal 139 ezer tonnára emelkedett.

Színes csirkékről álmodtak…

2018. szeptember 13. 06:30

A kilencvenes években, amikor a gasztroforradalom hullámai végig söpörtek Magyarországon, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ehhez szükség van minőségi alapanyagokra is. Ennek a felismerésnek a hatására jópáran gondolták azt, hogy ideje pályát módosítani, hogy aztán sajtkészítővé, kertésszé vagy akár mangalica tenyésztővé váljanak. Közülük kevesen maradtak talpon, termékeik, ha még jó minőségűek voltak is, nem feleltek meg a piac követelményeinek.