Állattenyésztés

Az idén 3-4 százalékkal növekedhet a haltermelés

Agrofórum Online

A haltermelés emelkedése főként a takarmányárak csökkenésének, illetve a haltermelés számára kedvező időjárásnak köszönhető.

Ebben az évben a tavalyi 22 ezer tonnáról 3-4 százalékkal nőhet a haltermelés Magyarországon – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn az MTI érdeklődésére.

A vezérigazgató közölte: a haltermelés emelkedése főként a takarmányárak csökkenésének, illetve a haltermelés számára kedvező időjárásnak köszönhető, ám termelés növeléséhez szükséges volt a jó minőségű kétnyaras halállomány is.

A szakember szerint a magyarok átlagos halfogyasztása ma még jóval alacsonyabb az uniós átlagnál, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet és akár elérheti az egy főre jutó 10 kilogrammot is. Jelenleg Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás fejenként 4 kilogramm körül mozog évente, ami a teljes húsfogyasztás alig 4-5 százalékát jelenti. Az EU-ban az egy főre jutó halfogyasztás évente mintegy 18 kilogramm. Megjegyezte, hogy ebből a mennyiségből csak mintegy 10-15 százalék az édesvízi hal aránya, míg Magyarországon ez az arány 50 százalék feletti, ami jelentős fejlődési perspektívát jelenthet az ország haltermelése és későbbi halexportja számára.

Lévai Ferenc elmondta azt is: a magyarok éves halfogyasztásuk mintegy harmadát az év végi ünnepek idején vásárolják meg. Főként pontyot vesznek – ami az összmennyiség mintegy kétharmadát jelenti -, de nagyon népszerűek a ragadozóhalak, például a süllő, a pisztráng, harcsa, sőt barramundi is. A hal ára az idén nem emelkedett a múlt évihez képest.

Tájékoztatott arról is, hogy az Aranyponty Zrt. éves nettó árbevétele a múlt évben valamivel meghaladta a félmilliárd forintot. Az idén hasonló árbevételre számít a cég menedzsmentje. Szeretnék fokozni a helyi értékesítést a rétimajori és a gödöllői telephelyükön. Sikeres a cég ketreces szürkeharcsa-termelési projektje, valamint új halfajok szaporítását és tenyésztését is célul tűzték ki.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Probléma a tengereken – lélegeztetőgépen a halászati ágazat?

2018. február 16. 11:59

A tengeri halászat mértéke a 20. század második felében rohamosan nőtt, ami ahhoz vezetett, hogy mára erős túlhalászás alakult ki a legtöbb halászati térségben.

Nagyon súlyos helyzetben van a hazai halágazat

2020. május 6. 04:36

A koronavírussal kapcsolatos járványügyi helyzet sajnos az akvakultúra ágazatot is súlyosan érinti. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egyaránt vonatkozik az intenzív és a tógazdasági haltermelésre.

Hiába az áfacsökkentés: nem olcsóbb a hal

2018. szeptember 3. 10:54

A csapadékos időjárás és a forint gyengülése is hozzájárult ahhoz, hogy az üzletláncok számára fenntarthatatlan­ná vált az étkezési halak áfacsökkentése után ígért 17-22 százalékos árleszállítás.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420