Állattenyésztés

Az intenzív állattenyésztés közegészségügyi veszélyeket hordozhat

Syngenta Blog

Az Egyesült Királyság tudósai által vezetett új kutatások szerint az antibiotikumok túlzott használata, az állatok nagy száma és az intenzív módszerek által okozott alacsony genetikai sokféleség növeli annak valószínűségét, hogy kórokozók jelentős közegészségügyi problémát – epidémiát – okozzanak.

A Bath-i és a Sheffield-i Egyetem által vezetett nemzetközi tudóscsoport kutatása szerint a környezeti változások és a haszonállatokkal való fokozott kapcsolat révén kialakult bakteriális fertőzések az embereket is veszélyeztethetik.

A fejlett országokban a bakteriális gasztroenteritis elsődleges oka a Campylobacter jejuni, és ezeknek az eseteknek a fele állatokkal való érintkezéssel van összefüggésben. Ez a baktérium súlyos hasmenést idéz elő az emberi szervezetben. A becslések szerint háromszor annyi esetet okoz, mint az E.coli, a Salmonella és a Listeria.

Az intenzív gazdálkodási gyakorlatok tökéletes környezetet biztosítanak a kórokozók globális terjedéséhez a kereskedelmi hálózatokon keresztül.

Sam Sheppard professzor szerint az elmúlt évtizedekben számos vírus és kórokozó baktérium „ugrott” vadon élő állatokról emberekre. Majmokból HIV, madarakból H5N1 származott. A Covid-19 is – a feltételezések szerint – denevérekből származik.

„Az állatokban szállított kórokozók egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre, és eredményeink rámutatnak, hogy alkalmazkodóképességük lehetővé teszi számukra a gazdaszervezet cseréjét.”

A kutatók azt remélik, hogy tanulmányuk segíthet a tudósoknak a jövőbeni lehetséges problémák előrejelzésében, így megelőzhető a járványok kialakulása.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Több támogatás jut állatbetegségek felszámolására

2018. október 19. 11:06

A 2018. évben rendelkezésre álló keretet, melyet állategészségügyi szolgáltatásra lehet felhasználni, másfél milliárd forinttal megemelték, 12 milliárdra – olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján.

A GDP növekedésben a mezőgazdaságnak is fontos szerepe van

2018. november 25. 13:03

A GDP volumene 4,7 százalékkal bővült 2018. I-III. negyedévében és a KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság hozzáadott értéke is növekedett.

Szinte tökéletesek az adonyi Angus tenyészbikák - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 9. 04:36

2018-ban 93 százalékos vemhesülést értek el az adonyi Angus marhák. Összesen 19 tenyészbika dolgozott az előző idényben, amelyek közül négy állat 100 százalékos eredményt produkált.

Állattenyésztés Képgaléria Videó

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.