Állattenyésztés

Drágább lesz a hal az áfacsökkentés után?

index.hu

Alig több mint öt százalékkal csökkent a hal ára idén, pedig a januártól érvényes áfacsökkentés miatt 17 százalékkal kisebb rajta az adó – számolt be az RTL Klub híradója a KSH adatai alapján.

A tévé megkérdezte a MA-HAL (Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet) nevű termelői szervezetet (a termelők ugyanis korábban azt ígérték, olcsóbb lesz a hal), mi ennek az oka, és azt a választ kapták, hogy a halherpesz fellángolása a baj.

Ez a betegség a kopoltyú egy részének elhalását okozza, így nem jutnak elég oxigénhez a halak. Az emberre nem veszélyes, de emiatt ötödével kevesebb hal van. Bár a Nébih közlése szerint a magyar tavakban nincs halherpesz egy mentesítőprogram miatt, máshol igen, és ez kihat a magyar helyzetre is.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta: előfordulhat, hogy az 5 százalékos áfa ellenére drágább lesz a hal az év végén, mint az év elején volt, ugyanis a környező országokban nagyon rossz a helyzet, ezért sok halat exportra visznek.

A Földművelésügyi Minisztérium viszont közölte: mind a piaci, mind a halgazdálkodási körülmények lehetővé teszik, hogy a kereskedők tovább tudják csökkenteni az árakat.

A MA-HAL közleménye szerint a környező országokban jelentkező halbetegség miatt külföldön is fokozottabban keresett a minőségi magyar hal, ez természetesen kihat az itthoni fogyasztói árakra is. A szigorú hazai ellenőrzési rendszernek köszönhetően Magyarországon nincs halegészségügyi probléma. A halak semmilyen esetleges betegsége nem terjed át emberre, mivel a halak hidegvérű állatok.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Egyen halat, finom falat!

2018. október 25. 02:37

A magyar hal egészséges, könnyű fehérjeforrás, melynek fogyasztása hozzátartozik az egészséges életmódhoz.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás

2020. június 11. 08:54

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is.

Nőtt a halfogyasztás hazánkban

2020. január 16. 09:33

Az egy főre jutó halfogyasztás elérte a 6,73 kilogrammot. Az a cél, hogy ez a mennyiség 2023-ra egy kilogrammal növekedjen.