Júniusban az új típusú koronavírus okozta fertőzés miatt bezárt a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi vágóhídja. A leállás miatt már félmillió sertést nem vágtak le Németországban.
Egyre súlyosabb a helyzet a vágóhíd leállása miatt, de Matthias Quaing, a németországi sertéstenyésztők érdekcsoportjának (ISN) piaci tanácsadója szerint nem szabad sürgős vágást végrehajtani. A szakember erről a német rbb Inforadio-nak nyilatkozott.
A sertések nagy részét más vágóhidakon osztják el, még akkor is, ha a piaci szereplők elismerik, hogy ezt nem lehet teljes mértékben kivitelezni. A sertéstenyésztőknek szükségük van valamilyen megoldásra és egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk, mert elérték a kapacitásaik korlátait. Az állatok etetése és elhelyezése egyre komolyabb problémákat okoz. Egy másik kellemetlen mellékhatás, hogy a sertések a növekedésük miatt több takarmányt fogyasztanak és túl nehezek lesznek. Ez azzal jár, hogy szignifikánsan kevesebbet fizetnek értük a gazdáknak. Azzal, hogy az állatok túl kövérek lesznek csökken az értékük, ugyanis a vevők nem a zsíros, hanem a sovány húsú sertésekért fizetnek többet.
Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági miniszter megoldást sürget annak érdekében, hogy az állatokat elszállítsák az istállókból, még a koronaválság idején is. A húsipar képviselői ígéretet tettek arra egy online konferencián, hogy a lehetőségeikhez képest minél előbb próbálnak megnyugtató megoldást találni. A német szaktárca adati szerint az országban a tejes vágóhídi kapacitás 14 százaléka esett ki a koronavírus miatt.
Németországban a 360 ezer lakosú Gütersloh-ban és a 280 ezer lakosú szomszédos Warendorf járásban június végén visszaállították a járvány eddigi legsúlyosabb, március-áprilisi szakaszában megismert korlátozásokat, miután tömeges fertőzés történt a térség egyik legnagyobb vállalata, a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi üzemében. A 7000 dolgozó közül 1553-nál mutatták ki az új típusú koronavírust (Sars-Cov-2). Az üzemet leállították, a dolgozókat és a velük együtt élőket kéthetes karanténra kötelezték.
A hideg hőmérsékleten működő, zsúfolt vágóhidak ideális körülményt jelentenek a koronavírusnak. Néhány helyen a vendégmunkások eleve már a sűrűn kerülnek elszállásolásra, de magán a vágóhídon is egymáshoz közel dolgoznak. Emellett a koronavírus a 25 Celsius fok alatti hőmérsékleten sokkal könnyebben terjed, mint afölött. Ez a hús romlásának megakadályozása miatt még alacsonyabb hőmérsékleten üzemelő vágóhidakon azt jelenti, hogy szinte a legideálisabb környezetet biztosítja a koronavírusnak a terjedéshez.