Állattenyésztés

Koronavírús: húsz százalékos húsáremelés jöhet

Agrofórum Online

A német húsüzemekben a koronavírus fertőzések rávilágítottak a munkaszerződések miatti visszásságokra. Ezek átalakítása jelentősen áremelkedést okozhat a kereskedelemben.

Egyes vélemények szerint az új szabályozástervezet túl messzire megy és olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyek jelentős többlet terheket jelentenek majd a húsüzemekben. Van, aki szerint a többi ágazathoz képest már túlszabályozásról lehet szó, ami versenyhátrányt okozhat a húságazatban.

A húsüzemekben továbbra is rendkívül jelentős az idénymunka, amit alapvetően a nyári grillszezon okozta szezonális plusz kereslet indokol. Az idénymunkások jellemzően állásközvetítő ügynökségeken keresztül érkeznek a vágóhidakra. Ha ezt a foglalkoztatási formát be akarják tiltani, akkor a termelési folyamat lesz drágább a szakértők szerint – hívta fel a figyelmet a proplanta.de mezőgazdasági információs oldal. Egyes álláspontok szerint a munkaügyi elképzelések akár a fogyasztói árak 10-20 százalékos emelkedését is magukkal hozhatják, ami már az a szint, amikor az egyes üzemek külföldre költözése is gazdasági alternatíva lehet.

A Tönnies húsüzemben kitört új típusú koronavírus járvány hatására jelentette be a berlini szövetségi kormányzat, hogy 2021 elején eltörli a húsiparban eddig engedélyezett munkaszerződési formákat és az állásközvetítési tevékenységet. A német munkaügyi tárca az erről szóló javaslatot a hírek szerint július végéig terjeszti a törvényhozás elé.

Németországban a 360 ezer lakosú Gütersloh-ban és a 280 ezer lakosú szomszédos Warendorf járásban június végén visszaállították a járvány eddigi legsúlyosabb, március-áprilisi szakaszában megismert korlátozásokat, miután tömeges fertőzés történt a térség egyik legnagyobb vállalata, a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi üzemében. A 7000 dolgozó közül 1553-nál mutatták ki az új típusú koronavírust (Sars-Cov-2). Az üzemet leállították, a dolgozókat és a velük együtt élőket kéthetes karanténra kötelezték. A hideg hőmérsékleten működő, zsúfolt vágóhidak egyébként ideális körülményt jelentenek a koronavírusnak. Néhány helyen a vendégmunkások eleve már sűrűn kerülnek elszállásolásra, de magán a vágóhídon is egymáshoz közel dolgoznak. Ezért terjedhetett el gyorsan és könnyen a vírus a Tönnies húsüzemben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

"Cigányszószból" Magyaros szósz lesz

2020. augusztus 25. 15:02

A német sajtóban a Knorr márka tulajdonosa, az Unilever azt közölte, hogy a korábbi elnevezést negatívan lehet értelmezni, ezért döntöttek az új név mellett.

A sertéshús árának komoly emelkedése várható jövőre

2019. december 14. 05:38

A német húsipari szövetség, a BVDF elnöke, Sarah Dhem komoly fogyasztói áremeléseket prognosztizált a jövő évre.

Sütőiparban a németek állnak az élen

2020. február 10. 10:58

A kiskereskedelmi forgalomban értékesített sütőipari termékek mennyisége Németországban tavaly 6,11 millió tonnára emelkedhetett.

Félmillió sertés vár vágásra a koronavírus miatt

2020. július 12. 12:33

A sertések nagy részét más vágóhidakon osztják el, még akkor is, ha a piaci szereplők elismerik, hogy ezt nem lehet teljes mértékben kivitelezni.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420