Állattenyésztés

Idén is lehet pályázni a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatára

Agrofórum Online

Idén is lehet pályázni a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatára, amelyet eddig 86 vállalkozás kapott meg. A tanúsítási folyamatban mások mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz.

 

Jelenleg a Kiváló Magyar Sertéshús (KMS) védjegy használatára termelői oldalról 86 állattartó cég jogosult, 108 telephellyel és mintegy 2 millió hízósertés kibocsátásával – közölte a NAKlap 2017. márciusi száma. Ezt a mennyiségű hízót biztosan le tudja vágni és fel tudja dolgozni az a 19 vágó- és feldolgozóüzem, amely eredményesen pályázott a védjegy használatára. A kereskedelmi egységek közül, ahol árusítani lehet ezeket a termékeket, 16 kapott kedvező minősítést. Ezek a kapacitások már megfelelő üzemi hátteret biztosítanak a védjegyes termékek markáns piaci megjelenéséhez.

A KMS védjeggyel megjelölt sertéshús vagy -készítmény fogyasztója biztos lehet abban, hogy a sertés Magyarországon született, felnevelt és levágott, GMO mentes gabonaalapú, legalább 30 százalékban kukoricát tartalmazó, különböző melléktermékektől mentes, jó minőségű takarmányt fogyasztott. A megkülönböztetett tartástechnológia a hús minőségén is megmutatkozik, kiváló porhanyósság, márványozottság és alacsony víztartalom formájában. A konyhai felhasználhatóság oldaláról nézve ez ízben gazdag, finom, porhanyós, puha húst és kevesebb súlyveszteséget jelent az ételek készítése során. A hús és húskészítmény laboratóriumi ellenőrzése is kedvező, megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv szigorú előírásainak.

A „Kiváló Minőségű Sertéshús” védjegy elnyerésére a sertés termékpálya minden szereplőjének lehetősége van. A pályázatok benyújtása önkéntes alapon történik, amelyeket a VHT Védjegy Tanúsítási Iroda fogad. A védjegyet független auditorok ellenőrzése után, a KMS szempontrendszerének teljesítésével nyerhetik el a pályázók. Az auditsorán ellenőrzik a beküldött bizonylatokat (gyártmánylap, receptúra, csomagolás, tanúsítványok, stb.), a tartási, gyártási és kereskedelmi folyamatokról pedig helyszíni auditok során győződnek meg. Szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül, amelyek keretében a termék mikrobiológiai összetevőit és más minőségi jellemzőit vizsgálják a szakemberek.

Az audit eredményeit a KMS Bíráló Bizottság értékeli ki. A kiértékelés eredménye alapján a bizottság javaslatot tesz a KMS védjegy használatára. A védjegy használatának engedélyezése a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnökének a feladata, akinek döntését az agrártárca ellenjegyzi, majd nyertes ezt követően használhatja a védjegyet. A KMS védjegyre történő pályázókat a Földművelésügyi Minisztérium azzal segíti, hogy a bevezetési időszakban átvállalja a pályázat költségeit, vagyis a pályázat és a védjegy használata jelenleg ingyenes. Egy nyertes vállalkozás három évig használhatja a KMS védjegyet.

A tanúsítási folyamatban a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakemberei vesznek részt. Az auditálás és a minősítés független és transzparens, annak folyamatában piaci szereplők képviselői nem vehetnek részt.

Az átfogó és részletes audit listákat, valamint a pályázati feltételeket és eljárásrendet tartalmazó dokumentumokat a VHT honlapjáról tölthetik le az érdeklődő vállalkozások.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

8,6 milliárd forint támogatás jut tenyészkocákra

2019. május 14. 06:16

A sertéstartó telepek korszerűsítésére eddig 29 milliárd forint támogatást ítéltek meg a Vidékfejlesztési Programban mintegy 200 sertéstartó gazdaság fejlesztésére.

Több száz afrikai sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak Budakeszin

2019. október 1. 12:47

Az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen.

Újra szállíthat hazánk Szerbiába friss sertéshúst

2019. október 5. 10:47

A gazdasági kár mérséklése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról.

1900 malac veszett oda Alsómocsoládon

2018. október 14. 14:21

A tűzoltók a nagy füst miatt nem tudták kiterelni az állatokat az épületből, ezért valamennyi malac elpusztult.