Állattenyésztés

Milyen jövő vár a pontyra?

Agrofórum Online

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel legborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

A Ceres nevű európai kutatási projekt keretében a tengerbiológusok azt kutatják, hogy a tenger hőmérsékletének, sótartalmának és PH-értékének változása hogyan hat a benne élő osztrigák testfelépítésére. Az első eredmények meglehetősen aggasztóak az osztriga-tenyésztők számára.

– Meleg vízben az osztriga drámaian felgyorsítja az anyagcseréjét, egyre több vizet szűr át, hogy lehűtse magát – magyarázta Domitila Matias tengerbiológus. – Ez rengeteg energiáját leköti, ami kihat a növekedésére. A mészváza rövidebb lesz, a testtömege pedig kisebb.

A mintákat a laborba viszik további vizsgálatok céljából. A kutatók azt is megnézik, hogyan hat a víz melegedése hosszú távon az osztriga szaporodási ciklusára.

– A nővekvő vízhőmérséklet hatását tanulmányozzuk a faj reprodukciós folyamataira – folytatta a tengerbiológus. – Később azt is megnézzük, hogy a meleg vízben lerakott peték mennyiben lesznek később életképesek.

A Ceres nevű uniós kutatási projekt azt vizsgálja, hogyan hat majd a klímaváltozás az európai akvakultúrára, a hal-, kagyló- és ráktenyésztésre, illetve hogyan tud alkalmazkodni az iparág a változásokhoz.

– Meg tudjuk jósolni, milyen gyorsan fognak nőni a halak, mi fog történni egyes fajok állományával, de készítünk gazdasági modelleket is, amelyekből kiolvasható, hogyan hatnak ezek a folyamatok a halászok és a haltenyésztők életére – mondta Myron Peck, a projekt koordinátora.

A kutatók egy fűthető vizű lengyelországi halastóban azt vizsgálják, hogyan alkalmazkodnak a pontyok a meleg vízhez. Az eredmények itt is azt mutatják, hogy lesznek leküzdendő akadályok.

– Minél melegebb a víz, annál jobban megterheli ponty szervezetét, így sokkal könnyebben megfertőződnek akár vírussal, akár baktériummal – mondta a halak takarmányozásának szakértője, Jacek Sadowski.

A tóból évente huszonöt tonna pontyot, sügért, compót és csukát értékesítenek. A működtetők szerint a kutatások segítségével csökkenthetik a termelési kockázatokat, és kiaknázhatják a klímaváltozásban rejlő esetleges előnyöket.

– Tudjuk, hogy a melegebb vízben másként növekszik a hal -mondta Mateusz Gzyl, a Rybactwa Centrum halbiológusa. – Csakhogy az ügyfeleink nagy, két-két és fél kilós pontyokat kérnek. A klímaváltozás mintázatainak megértése segíthet abban hogy megfelelő takarmányozási stratégiát alakíthassunk ki a pontyaink számára.

(Euronews)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Új módszert dolgoztak ki a Debreceni Egyetemen a búzafajták értékelésére

2018. június 29. 09:39

A klímaváltozás és a velejáró szélsőséges időjárási jelenségek szükségessé teszik a megváltozott viszonyok között is megfelelő mennyiségű és minőségű termést hozó, a stresszhatással szemben ellenálló fajták kialakítását.

Tanácskozás a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatairól

2019. szeptember 5. 10:21

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán.

Itt az idő a szemléletváltásra a vízgazdálkodásban is

2019. március 23. 11:02

Az öntözés csak a magyar termőföld 2 százalékára terjed ki, ezért 2024-ig 100 ezer hektárral növelni kell az öntözhető területek nagyságát.