Állattenyésztés

Nagy előrelépés a rovaralapú fehérjetakarmány engedélyezésében

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság engedélyezte a rovaralapú takarmány használatát, ám az elterjedésükhöz további lépések szükségesek.

A francia-tunéziai startup, a nextProtein üdvözölte az Európai Bizottság azon döntését, miszerint engedélyezik a rovaralapú haltáp használatát, de véleményük szerint még sokat kell tenni azért, hogy az elavult jogszabályok ne lassítsák le a fenntartható mezőgazdaság szempontjából fontos terület fejlődését.

2050-re a világ lakosságának számát 9 milliárdra becsülik, a táplálék és hulladék kérdése egyre égetőbbé válik. A nextProtein úgy gondolja, hogy a megoldás ezekre a problémákra a rovaralapú fehérjetakarmány előállítása.

Egy új felmérés szerint 2022-re a rovarokra alapozott takarmány piacának értéke az 1 milliárd dollárt is elérheti. Az ehető rovarok magas tápértékkel rendelkeznek, a tömeg-fehérje arányuk nagyon kedvező.

A hagyományos takarmányokhoz képest a rovar „betakarítás” és a rovarokból származó tápanyag előnyösebb a környezet védeleme és az erőforrások felhasználása szempontjából is.

A NextProtein társalapítója, Syrine Chaalala úgy véli, hogy a rovarokból származó fehérje a kulcsa a fenntartható jövőnek. „A tenyésztett halak nagy részét hagyományos haltáppal etetik, amely a tengeri ökoszisztémák kimerüléséhez járul hozzá. A rovaralapú haltáp viszont környezetbarát megoldást kínál az akvakultúra számára. Rovarjaink szerves hulladékkal táplálkoznak, főleg gyümölccsel és zöldséggel, tehát a mi fehérjealapú takarmányunk használatával enyhíthető a kimerülőfélben lévő, vad halállományra nehezedő nyomás.”

„A mi prioritásunk az, hogy elérjük az elavult a jogszabályok módosítását, hogy a fehérjealapú takarmány eljusson a baromfi- és a sertéságazatába is” – hangsúlyozta a NextProtein társalapítója és vezérigazgatója.

Az Európai Bizottság feladata, hogy a jogszabályok helyes módosításával lehetővé tegye, hogy ez az új, modern iparág teljes mértékben ki tudjon bontakozni. Ez mindannyiunk érdeke, hiszen a rovaralapú fehérjetakarmány előállítása lényegesen kevesebb területet, vizet, és energiaforrást igényel, miközben az üvegháztartást okozó gázok kibocsátása kisebb.

Fordította: Szekeres Péter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Hatékonyabb tápanyaghasznosítás a növénytermesztésben

2020. április 15. 13:31

A modern mezőgazdaság legnagyobb kihívása a környezetvédelem és a költséghatékonyság szempontjainak összehangolása a növénytermesztésben. A növények tápanyagellátása és maguk a tápanyagok nagyon fontos szerepet játszanak ebben a kérdésben. A megfelelő tápanyagoknak megfelelő időben történő kijuttatása az adott kultúrához az adott termőhelyen – ez a szükségleteken alapuló tápanyagellátás művészete.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27. 04:39

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.