Állattenyésztés

Virtuális disznó – valódi tor

Agrofórum Online

Bárki felnevelheti saját malacát Cégénydányádon anélkül, hogy elmozdulna a foteljéből a Legyen Malacod! program keretében.

A virtuális disznóhízlalás célja, hogy elősegítse a minőségi magyar hústermelést, munkát adjon a szatmári település lakóinak, és egymáshoz közelebb hozza a városi és a vidéki embereket.

A magyar vidék hagyományos állattartásának népszerűsítését tűzte ki célul a 2017 augusztusában alakult Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet. A Sirha Budapest 2018 szakkiállításon bemutatott Legyen malacod! programban bárki felnevelheti saját malacát anélkül, hogy ki kellene szállnia a foteljéből. A szövetkezet sertésbértartást vállal: a programhoz csatlakozók tetszőleges számú malacot vásárolhatnak és hizlaltathatnak fix költségért. A szövetkezet vállalja az állatok ellátását, felnevelését. A malac fejlődését mindenki online – webkamerán – követheti, és többek között meghatározhatja azt is, mikor engedjék ki szaladgálni az állatot.

A megbízható, minőségi magyar sertéshús hiánya fontos tényező volt a kezdeményezés elindításában – hangsúlyozta Szabó Zsolt, az egyik ötletgazda. Szerinte ugyanis

jelentős kereslet van azon termékek iránt, ahol a fogyasztó biztos lehet abban, miként kezelték a húst, hogyan tartották az állatot. Ez a kezdeményezés bárki számára elhozza a saját tartású malac húsának élvezetét, miközben egy hátrányos helyzetű térségben segít munkát adni az embereknek.

A felhízlalt állatokat helyben, vendégházakban fel lehet dolgozni, ehhez a szövetkezet hozzáértő segítséget is ad. Ez a falu turizmusát erősíti, további fejlődési lökést adva a térségnek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a kezdeményezés közelebb hozza egymáshoz a városi és a vidéki embereket, miközben ápolja a magyar hagyományokat. A disznóvágás és a disznótor a kultúránk része, a közösséget építő ünnep – mondta az államtitkár. Megjegyezte, hogy a virtuális hízlalás és a valódi disznóvágás kombinációja jó példa arra, miként lehet a modern technológiát egyszerűen a magyar vidék és a hazai állattenyésztés megújításának szolgálatába állítani.

A MAGYAR TERMÉK Nonprofit Kft. fontosnak tart minden olyan kezdeményezést, amivel bővíteni lehet a hazai állattenyésztést, hiszen ezzel új munkahelyek jöhetnek létre, és az itt működő húsipari cégek is több magyar alapanyaghoz juthatnak – indokolta Benedek Eszter, a Magyar Termék védjegyrendszert működtető társaság ügyvezetője, miért csatlakoztak az elsők között a Legyen malacod! programhoz. Szerinte a sertéstenyésztés ösztönzése éppen ott adhat munkát, ahol erre a legnagyobb szükség van, ráadásul ennek eredményeként növekedhet a magyar eredetű élelmiszerek kínálata, a ma sokszor kényszerűségből húst importáló feldolgozó cégek is növelni tudják termékeikben a magyar alapanyagok arányát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Tizenegy ország tiltotta ki a belga húst

2018. szeptember 19. 11:54

Az embargót bevezető országok közül Kína és Dél-Korea a belga sertéshúsexport mintegy 45 százalékát vásárolta.

Már Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéshúst a sertéspestis miatt

2018. május 3. 19:14

Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket a Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva.

Megjelent az afrikai sertéspestis Borsodban

2018. október 3. 13:31

A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

Tovább drágulhat a sertéshús a sertéspestis miatt

2019. július 17. 08:03

A vágott sertések európai árszintje jelenleg meghaladja kilogrammonként az 1,8 eurót, és egyes előrejelzések szerint a harmadik negyedévben elérheti a 2 eurót kilogrammonként.