A pulyka semleges ízének, finom állagának köszönhetően számos szezonális alapanyaggal kombinálható. Használjuk ki az októbert, variáljuk bátran a húst édes, kesernyés, sós termésekkel! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi most hét ötletet ad, mivel is érdemes tálalni kedvenc húsunkat.
Halloweenra
Napjaink slágere az évekre elfeledett sütőtök, mely most reneszánszát éli. Magas béta-karotin tartalma és könnyű emészthetősége miatt már bébikortól ajánlott fogyasztása. Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, mely édeskés, gyengéd ízével a legkisebbeknek is finom. Felnőtt verzióban megbolondíthatjuk a húst és a zöldséget gyömbérrel, kurkumával, curry fűszerkeverékkel.
Könnyen emészthető
Vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából. Ez a gyümölcs magas rosttartalma miatt ajánlott székrekedésre, immunerősítő hatásával segít felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Pikáns fűszerezéssel érdekesen elegyedik a sós hús és az édes gyümölcs. Kakukkfűvel, oregánóval fokozható a hatás! A Gallicoop termékei közt találunk tölthető, raguhoz aprított és egész pulykahúst is, attól függően, hogy szeretnénk tálalni a szilvás fogást.
Arabos hangulatban
A pulykát kombinálhatjuk aszalt gyümölcsökkel is. Remekül passzol az aszalt szilvához, vagy éppen a sárgabarackhoz. Keleties fűszerekkel ízesítve megidézhetjük Marokkót, ahol a tagine, avagy a cserépben főtt ragu hasonló alapanyagokból készül el. Akár mi is beruházhatunk egy tagine tálra, hiszen ebben sütve a hús megőrzi szaftosságát, nedvességtartalmát.
Rózsaszín körettel
A cékla vastartalmának köszönhetően hatékony vérképző, immunerősítő és méregtelenítő zöldség. Sokáig eláll, bármikor előkaphatjuk a kamrából, ha méltó köretet szeretnénk a pulyka köré varázsolni. Gyönyörű színt ad például a rizottónak. Egy rizses egytálétel, egy szelet pulyka, és már jól is laktunk!
Hétköznapi hősök
Ha a klasszikus őszi gyümölcspárosításra szavazunk, könnyű dolgunk van. Elég egy tepsiben összesütni a húst és a köréje halmozott terméseket, máris kész a vasárnapi ebéd! Mindkét gyümölcs rostban, vitaminban gazdag, és távol tartja tőlünk a megfázásos betegségeket.
Püré helyett
A gesztenye sokoldalúan felhasználható. Összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív- és érrendszer egészségét védő étrendbe. Őszi szülinapok kedvenc fogása lehet a gesztenyével töltött pulyka. A közkedvelt termés semmi máshoz nem hasonlítható íze különlegessé, ünnepivé varázsolja a húst. Fűszerezésben harmonizál a kakukkfűvel, petrezselyemmel és más zöldfűszerekkel.
Ne várjunk karácsonyig!
A méltatlanul elhanyagolt, egyszer egy évben előkapott gyümölcs pulykába töltve nagymamáink konyháját idézi. Ez a termés számos kultúrában a boldogság, a szerelem, a termékenység szimbóluma. Gyömbérrel, fahéjjal tetézve a fogást mi is azonnal szerelembe esünk. Ha mással nem, az étellel biztosan.
—-
ŐSZI ÍZEK A TÁNYÉRON
Receptajánló:
Almás-édesburgonyás pulykamell
4 főre
2 db alma
3 db édesburgonya
1 db póréhagyma
4 szelet Gallicoop pulykamellfilé
2 dl almalé
Só
Bors
1 marék friss zsálya
olívaolaj
Az almát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, és a megpucolt édesburgonyával együtt felkockázzuk. A póréhagymát karikára vágjuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük. A sütőt 180 fokra bemelegítjük. Egy jénai tálat kiolajozunk, beletesszük az almát, édesburgonyát, póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, friss zsályával megszórjuk. Almalével felöntjük, majd rátesszük a húst, lefedjük alufóliával, és a sütőbe toljuk 30 percre. Levesszük a fóliát, és 15 percre még visszatoljuk a tálat a sütőbe.
Céklás szőlős pulykás saláta pulykamellel és friss kecskesajttal
4 főre
40 dkg Gallicoop pulykamell
50 dkg tisztított, sült cékla
1 fürt szőlő
1 tk szárnyas fűszersó
frissen őrölt bors
10 dkg friss kecskesajt
kevés vaj
Az öntethez:
1 dl olívaolaj
1 tk dijoni mustár
1 citrom leve
Só
Bors
Serpenyőben kevés vajon megsütjük a felkockázott pulykamellet. Közben fűszersóval és borssal meghintjük. Egy nagy salátás tálba tesszük a felszeletelt céklát, szőlőt, pulykahúst. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a salátára, megszórjuk a kecskesajttal, és azonnal tálaljuk.
Sütőtökös pulyka bolognai
4 főre
50 dkg Gallicoop darált pulykahús
25 dkg sütőtök
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl paradicsomlé
40 dkg spagetti
1 marék friss oregánó
Só
Bors
10 dkg reszelt parmezán
olívaolaj
Egy lábasban olívaolajat hevítünk, rádobjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darálthúst, sót, borsot, oregánót, és fehéredésig sütjük. Beletesszük a megpucolt, kis kockára vágott sütőtököt,és felöntjük paradicsomlével. Félig lefedve közepes lángon gyöngyöztetve készre főzzük. Közben a spagettit roppanósra főzzük a csomagoláson feltüntetettek szerint. Leszűrjük, sóval, és olívaolajjal átkeverjük, és a sütőtökös-húsos raguval tálaljuk. Reszelt parmezánnal megszórjuk.