Életmód

A magyar szürkemarha olasz diadala

Magyar Konyha Online

A Terra Madre Salone del Gusto gasztrokulturális világeseményen az egerszóláti szürkemarha a Slow Food Presidia "előszobájába" került. A nagy magyar sikerrel zárult torinói rendezvény magyar megjelenését a Slow Living Hungary Egyesület és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen szervezte.

Az 1987 óta működő nemzetközi Slow mozgalom XII. alkalommal szervezte meg 142 ország részvételével ezt a gasztrokulturális világeseményt Olaszországban. Idén közel 1.500.000 millió ökoturista látogatott el a rendezvényre.

Magyarország sikeresen mutatkozott be komplex országstanddal, ahol az ökoturizmus iránt érdeklődő utazók és a fenntartható gasztronómiában dolgozó nemzetközi, tudományos szakemberek, termelők, chefek találkozhattak a magyar Slow Food termékekkel és azok készítőivel, Slow étteremmel és chefjével, illetve Slow Travel úticélokkal.

A magyar stand képviselőivel több ország stábja készített interjút és egyöntetűen a fesztivál legszebb kiállítójának választották meg a „Let’s go Slow in Hungary!” jelmondatú országstandunkat. Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében, köztük Csiszár Jenő milánói főkonzul is.

A Food for change konferencia keretében szó esett a nemzetközi Slow mozgalom jövőjéről és projektjeiről, illetve sikeres egyeztetés zajlott a Slow Living Hungary elnöke, Szekeres Diána és a nemzetközi Slow Food szervezet alapító-elnöke Carlo Petrini között.

Szóba került a magyar Slow mozgalom új, dinamikus jövője, melynek első lépése ez a torinói megjelenés volt, illetve örömmel kaptuk a hírt, hogy az egerszóláti Nagy Géza őshonos szürkemarha tenyésztő bekerült az Ark of Taste azaz Noé bárkája programba. Itt a Slow Food szervezet beemeli azokat a biodiverzitás szempontjából fontos növényeket, termékeket, állatfajtákat a rendszerébe, amik őshonosak, különlegesek és megóvásuk, reklámozásuk a világban fontos az anyaföld védelme érdekében. Ez a Slow Food Presidium, azaz nemzetközi eredetvédelmi megjelölés előszobája, ilyen presidiumból mindössze 512 létezik a világban.

A Slow Living Hungary Egyesület célja a továbbiakban is az, hogy élő, országos közösséget építsen a magyar kultúra különböző területeinek megőrzése és megújítása, az egészséges, fenntartható étkezés, gasztronómia és mezőgazdaság érdekében és képviselje itthon és külföldön egyaránt a magyar Slow értékeket és annak előállítóit.

Let’s go Slow in Hungary! Energia kell? Lassulj velünk!


Magyarországot és a három kiemelt régiót képviselte:

• Slow Meat kategória: Nagy Géza több generációs Szürkemarha tenyésztő, Egerszólát
• Slow Food Restaurant: Bori Mami Étterem, Sándor Béla Mátra, Gyöngyös
• Slow Wine: Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Mészáros Péter, Csutorás Ferenc, Eger
• Heimann Családi több generációs Pincészet, id.Heimann Zoltán és fia, Szekszárd
• Gál Tibor több generációs családi Pincészet, Gál Veronika, Gál Tibor, Eger
• Slow Travel and Food: Graefl Kastély és Biomajorság, Szerencsés Györgyi, Szepesi Péter Poroszló-Kétútköz
• Slow Food: adalékanyag- és cukormentes, tradicionális, 12 óra alatt üstben készülő szilvalekvár, Bodnár Oszkárné Noszvaj
• Kenyeres birtok Baja szürkemarha szalámi
• Fűszerész magyar csemege pirospaprika

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kerti feladatlista őszre a STIHL szakértőitől

2020. szeptember 30. 04:36

A STIHL szakértői összegyűjtötték azt a hét kerti feladatot, amit mindenképpen el kell végeznünk még a fagyok beköszönte előtt.

Megjelent a Fa Book frissített verziója a kirándulószezonra

2020. szeptember 15. 09:50

350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővítette fahatározó mobilalkalmazását az Országos Erdészeti Egyesület. Az ingyenes applikációban tovább finomodott a felhasználói élmény, teljesen megújult a megszerzett tudást ellenőrző beépített kvízjáték, és jelentősen kibővült a fényképek adatbázisa. Az Egyesület az új verzió kiadása alkalmából nyereményjátékot hirdetett meg a Facebookon, amely az alkalmazás használatára és a beazonosított fákról készített képek posztolására invitálja a természetbarátokat.

Leonardo di Caprio is érdekelt húshelyettesítők piacában

2020. szeptember 10. 13:07

A hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsákat gyártó Beyond Meat Sanghajban épít új üzemet. Közben a világszerte csaknem 16 ezer kávézót működtető Starbucks is bejelentette, hogy növényi alapú termékkel bővíti az ázsiai kínálatát. A vegán árucikkek egyik nagy beszállítója egyébként pont a Beyond Meat.

STIHL Gépforgatók nyereményjáték: humor, kreativitás, értékes nyeremények

2020. szeptember 9. 14:30

Hatalmas sikert aratott a STIHL Gépforgatók nyereményjátéka, amelyben a legnagyobb hazai rajongótáborral rendelkező kertészeti gépeket gyártó vállalat új influenszereit kereste.

Sötét jövő előtt áll a szarvasgomba-termesztés

2018. november 29. 04:36

A skóciai Stirling Egyetem kutatása szerint hamarosan vége a szép időknek, és a klímaváltozás miatt a jól jövedelmező szarvasgomba-termesztés, mint iparág eltűnhet a század végére.

Szüreti mulatság és veterán gépek bemutatója várja az érdeklődőket Vácrátóton

2019. szeptember 7. 14:44

A vácrátóti szüreti mulatság a bor, a kultúra és a gasztronómia kapcsolatát hivatott erősíteni a hagyományok életben tartása mellett.

Böjti aszaltszilvát és töltött káposztát is lehet kóstolni a Vörösmarty téren

2018. március 30. 06:50

Böjti aszaltszilvát, csorbát és szabolcsi böjti töltött káposztát is kóstolhatnak a Vörösmarty téren a Budapesti Tavasz Vásár látogatói.

Legyen saját fűszerkertünk - 5. rész

2020. április 4. 06:36

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben? Milyen környezeti igényei vannak a különleges ételek nem mindennapi fűszernövényeinek? Íme a koriander és a zamatos turbolya!