Növénytermesztés

Csicsóka, az újra felfedezett növény (2. rész)

Agrofórum Online

A csicsókából készíthető legfontosabb termékek: sűrítmény, cukor (fruktóz), szesz és szárítmány (kockázott szárítmány, liszt és dara).

A csicsóka géncentruma Észak-Amerikának a 32-52 szélességi fokok közé eső területe. Régészeti leletek utalnak arra, hogy a Mississippi völgyében élő indiánok 3000 évvel ezelőtt már termesztették a – nyelvükön „szikbi” névvel illetett – csicsókát. Az első gumókat Európába a francia Lescarbot hozta 1607-ben.

A csicsókagumók fő alkotórésze az inulin (nagyobb molekulájú fruktozán) és az inulenin (kisebb molekulájú fruktozán). Mindkét vegyület fruktózzá hidrolizálható. Az inulinból (és inuleninből) nyert fruktóz a répacukornál másfélszer, a glükóznál két és félszer erősebb édesítő, ezért kevesebb kell belőle. A fruktózzal édesített termékek azonos ízhatás mellett, 24 %-kal kevesebb kalóriával terhelik a szervezetet. További előny, hogy a fruktózzal édesített termékek (a fruktóz higroszkópos tulajdonsága miatt) hosszabb ideig frissek maradnak.

A csicsókából készíthető legfontosabb termékek: sűrítmény, cukor (fruktóz), szesz és szárítmány (kockázott szárítmány, liszt és dara).

Sűrítmény

Az előállítás fázisai: gumó → mosás → mechanikus tisztítás → aprítás → préselés → derítés → szeparálás → szűrés → kation csere → hidrolízis → anion csere → bepárlás → sűrítmény. A csicsókasűrítmény 75-85 %-os fruktóztartalmú, pH-értéke 4,3-5,2, mézszerű, kellemes ízű, borostyánkő színű. Jól tárolható szobahőmérsékleten, tárolás közben nem kristályosodik, jól szállítható, könnyen kiszivattyúzható. Fő felhasználási területe: energiaszegény élelmiszer-ipari termékek (levek, befőttek, sütőipari termékek stb.) édesítése.

Cukor

A sűrítményből készül kalcium-fruktozános eljárással. Ez a módszer az ioncserélő kromatográfiás eljárásnál munkaigényesebb, de beruházásigénye annak csak töredéke. Az eljárás végén a fruktóz kikristályosítható.

Szesz

A csicsókában lévő inulin (és inulenin) csak hidrolízis után erjeszthető. Ez a gumókban lévő inuláz enzim segítségével is elvégezhető. A felszedett gumókat több napig tárolják, hogy minél több inuláz képződjön bennük. A cefrét 37-41 °C-ra melegítik, a kémhatását 4,5-6 pH-értékre állítják be. Így az inulin hidrolízise és az erjedés igen lassú folyamat (25 °C mellett 5-7 nap alatt megy végbe). 100 kg nyers csicsókából 8-10 liter szesz nyerhető. Ez átlagos, 30 t/ha-os terméssel számolva mintegy 2400-3000 liter tiszta szeszt jelent hektáronként. Ez bioetanol üzemanyagként is felhasználható. Tudni kell azonban, hogy energiatartalma kisebb, mint a benziné (1 liter bioetanol ≈ 0,65 liter benzin), ezért általában 10-15 %-ban benzint kevernek hozzá, így hasznosítják alternatív üzemanyagként. További hátránya, hogy roncsolja a festett, a gumi, és a műanyag alkatrészeket. Előnye azonban, hogy alacsonyabb az üzemi hőmérséklete (ezért hosszabb élettartamú lesz a motor), valamint kisebb a szén-monoxid (CO) és a kén-dioxid (SO2) emisszió. Számolni kell azzal, hogy a fosszilis energiahordozó-készletek kimerülése, valamint környezetvédelmi megfontolások az alternatív üzemanyagok jövőbeni felértékelődését eredményezhetik.

Szárítmány

A szárítmány előállításánál kiindulási alap lehet a nyers gumó, valamint a lényerés mellékterméke, a préstörköly. A gumóból fehér színű, kockázott szárítmány nyerhető. A préstörkölyből világosbarna, osztályozott liszt vagy dara. A nyersanyag (gumó) kockázott szárítmány gyártásnál 20 %, a liszt vagy dara előállításnál használt préstörköly pedig 23-25 % szárazanyag-tartalmú.

A drága nyugat-európai éttermek kínálatában megtalálható a csicsókából készített nyers saláta is, amely ott kedvelt csemegének számít.

A csicsókának lényegében alig vannak károsítói, ezért az egyre jobban felértékelődő alternatív (vegyszermentes vagy csökkentett vegyszer felhasználású) termesztés fontos növényeként is számolni lehet vele.

Dr. Hodossi Sándor, Dr. Győri Zoltán, Dr. Dudás László
DE AGTC Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Kertészettudományi Intézet

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új csúcson az ipari kendertermesztés Németországban

2020. szeptember 30. 08:04

Az ipari kender akár a papír-, akár a textilgyártásban, de építő- és szigetelőanyagként vagy az állattartásban alomként is használható.

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

2020. szeptember 30. 06:32

Az EU tagállamai előzetesen nem adtak ki szakvéleményt, ami azt jelenti, hogy nem sikerült minősített többséget elérni.

Csak pár nap maradt az EFA másodvetések elvetésére

2020. szeptember 25. 09:47

A másodvetések tényleges vetését a tényleges vetés megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelenteni az egységes kérelemben.

Kisebb lehet a vártnál a globális kukoricatermés

2020. szeptember 25. 08:17

A kormányközi testület havi frissítésű jelentésében 6 millió tonnával csökkentette kukoricatermésének előrejelzését, amely azonban még mindig rekordmagas, 1,16 milliárd tonnát mutat.

Ahol kiesett a diplomadolgozat a szekrényből - Egy bemutató apropóján, Karcagon

2016. szeptember 12. 17:08

Olyan időszakban vagyunk, amikor fel kell készülnünk a támogatáspolitika változására.

Köztesnövény-keverékek a zöldítésben

2016. június 9. 20:50

A köztesnövény-keverékek sokrétűen támogatják a talajok egészségi állapotának és szerkezetének javítását.

Alternatív sorköztakaró növény – a sokoldalú indás ínfű

2016. február 14. 21:37

Az elmúlt évtizedekben több kutatás foglalkozott az indás ínfű kivonatának inszekticid (rovarölő) hatásával.

A nagymagvú hüvelyes növények termesztésének jelentősége és fontossága

2016. február 12. 17:55

Magyarországon a fehérjenövények vetésterülete kisebb a lehetségesnél és a szükségesnél.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420