A Hódagro Zrt. Pihenőparkjában fogadták a Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársai az egyre nagyobb számban érkező látogatókat, akik – legalábbis a messzebbről jöttek – meglepve tapasztalták, hogy milyen igényesen kialakított pihenőpark adott otthont a rendezvénynek a Hódmezővásárhely – batidai Kovács-tanyán, június 8-án.
– Miért ide került a rendezvény? – kérdeztük a szervezőktől.
– Ennek több oka is van, – hangzott a válasz.
– Ahogy a fajtáink egyre népszerűbbek, lassan kinőttük Szegedet, ilyen nagyszámú látogatót már nem tudnánk a Ságvári telepen fogadni. A kísérletbe állított fajták száma is nőtt és a bemutató parcellák mérete is, így a gazdák jobban meg tudják tekinteni a fajtákat – testközelből. Nem kell egymás sarkában topogni és legalább a résztvevők többsége nem egymással beszélget, mondván úgysem fér a parcellákhoz, hanem a figyelmet az előadóra, aki ezúttal Dr. Cseuz László főosztályvezető volt, illetve a fajtákra fordíthatták.
A rendezvényt Dr. Bóna Lajos a GK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató nyitotta meg, üdvözölve a több száz fős gazdatársadalmat, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.
A vendéglátó – szoros értelemben véve is – Szabó Lajos a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, aki köszöntőjében bemutatta a több mint négyezer hektáron holding rendszerben működő Zrt.-t. A cégcsoportban a növénytermesztés mellett jelentős helyet foglal el az állattenyésztés, amely hús és tejelő szarvasmarha állományból áll, egy baromfi ágazattal kiegészülve.
Elmondta, hogy van egy közös pályázatuk a GK Nonprofit Kft.-vel Innovatív technológiák a gabonatermesztésben címmel. Ennek keretében technológiai fejlesztés, minőségi fajták kiválasztása, ajánlati lista összeállítása, a takarmányozás korszerűsítése a GMO szója kiváltása képezik a fejlesztési feladatokat.
A jelenlegi rendezvény is a pályázathoz kapcsolódik.
Prof. Gyuricza Csaba NAIK mb. főigazgatója készült ugyan előadással a rendezvényre, de mivel „elvezényelték” csak levélben volt módja üdvözölni a jelenlévőket.
Szépe Ferenc az FM Mezőgazdasági Főosztályának vezetője – műsoron kívüli – rövid hozzászólásában üdvözölte a jelenlévőket. Kihangsúlyozta, hogy minden ilyen rendezvény azért fontos, mert a kölcsönös információcsere eredményeként mindenki tanul a másiktól, a gazdák a nemesítőktől és fordítva; a nemesítők a gazdáktól.
Ezután oklevelek átadására került sor. Cirok fajtáért Dr. Rajki Erzsébet, búza fajtákért Papp Mária és kukoricafajták elismeréseként Dr. Szél Sándor vehetett át oklevelet Szépe Ferenc főosztályvezetőtől.
Vancsura József a GOSZ elnöke, a tőle megszokott vehemenciával beszélt a gabonapiac áldatlan helyzetéről és a kedvezőtlen nemzetközi környezetről, nevezetesen az orosz és ukrán búzák árlenyomó hatásáról.
– Mit tehetünk? – tette fel a kérdést, amelyre öt pontban adta meg a lehetséges válaszokat?
- Fémzárolt vetőmaghasználat, amelyet a támogatások feltételeként kellene szabni,
- szűkíteni a fajtaválasztékot,
- egységes minőségű, nagy tömegű árualap előállítását,
- korszerű termesztési technológia alkalmazását,
- tápanyag-gazdálkodás korszerűsítését.
Végül kitért az öntözésre is. Legalább 800 ezer ha területet kellene öntöznünk, hogy versenyképesek tudjunk maradni a nemzetközi piacokon.
Virágné Pintér Gabriella bemutatta, hogy 30 év alatt mennyivel növekedett, illetve nem növekedett országosan a búza termésátlaga. Igen szerény átlagban mindössze 7 kg/év növekedést értünk el.
Ezt követően ismertette, a kutatóintézet fajtaajánlatait, kezdve a búzán, majd folytatva az egyéb kalászosokkal és a két új hibridrepce bemutatásával.
Csontos Attila a Júlia Malom Kft. ügyvezető igazgatója, úgy is, mint a családi vállalkozás egyik tulajdonosa, Malom és Sütőipari elvárások a búzatermesztésben címmel tartott előadást.
Elmondta, hogy a malom százszázalékos kihasználással dolgozik. Kitért a minőségi elvárásokra, majd említést tett arról, is, hogy Németországban létezik egy tájegységenkénti minőségi búza térkép, ami nálunk jelenleg hiányzik.
Következett a szántóföldi bemutató és részletes fajtaajánlat, majd néhány cég ismertette a beállított technológiai kísérleteket.
Néhány szarvasmarha áldozatul esett a rendezvénynek. A bográcsokból áradó ínycsiklandozó illatok becsalogatták a gazdákat a harmincfokos melegből az árnyat adó nádtetők alá.
A bemutatóról részletesebb beszámolót a majd az augusztusi lapszámunkban olvashatnak.
(Dr. Bódis László – Agrofórum Online, Fotó – Dr. Demes György)