Szőlő-Bor

Áprilistól lehetnek kisüzemi bortermelők

Agrofórum Online

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

A kisüzemi bortermelői státusz bevezetését 2017. április 1-jére módosítaná a nemzetgazdasági miniszter októberi törvényjavaslata, így változhat az adóraktári kötelezettség megszűnésének határideje. Az új jövedéki törvény módosítását is magába foglaló javaslat alapján a régi jövedéki törvény szerinti egyszerűsített adóraktár-engedélyeseknek 2017. március 10-éig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan formában vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e folytatni 2017. április 1-jétől. Akik az egyszerűsített adóraktári körben maradnak, azoknak a vámhivatal új engedélyt állít ki és küld meg. A kisüzemi bortermelővé válók egyszerűsített adóraktári engedélye és az ezzel járó kötelezettségek március 31-ével automatikusan megszűnnek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslata alapján a tervezet módosítja továbbá a csendes bor, az egyéb habzó erjesztett ital és a habzóbor fogalmát, így a gyöngyözőborok jövedéki adója továbbra is 0 forint lesz, amennyiben változatlan formában fogadják el az elképzelést.

A HNT a könnyítések bevezetését támogatja a kisüzemi bortermelők és az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkező termelők számára egyaránt. A szervezet folyamatosan egyeztet a Földművelésügyi Minisztériummal a törvény végrehajtási rendeletéről. A hegybíró felé teljesítendő évi egyszeri adatszolgáltatás bevezetése az első lépés volt az adminisztrációcsökkentés útján, a pincekönyv-rendelet pedig tovább bővítheti majd az egyszerűsítések körét.

(HNT/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Sokkal kevesebb lesz a bor idén

2019. november 23. 19:55

Sajnos az előrejelzések bekövetkeztek: a világ borászainak összteljesítménye 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miután éppen a legnagyobb termelőket, az európai termelés négyötödét adó Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújtotta a leginkább az időjárás.

Tizedszer választották meg az MTA borait

2019. május 5. 12:08

A versenyre 14 magyarországi borvidék 48 pincészete 142 bort nevezett, melyek bírálata öt napon át zajlott.

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.