Szőlő-Bor

Foglalkoztatási gondok a szőlő-bor ágazatban

Világgazdaság

A szőlő-bor ágazati vállalkozások fejlődését nagymértékben gátolják a foglalkoztatási nehézségek, amelyek megoldásához képzésre és az ágazat jövedelemtermelő képességének javulására van szükség – szűrhető le egy felmérés eredményeiből.

A mezőgazdasági ágazatok közül a borszőlőtermelés az egyik olyan, ahol meghatározó jelentősége van a kellő létszámban rendelkezésre álló, szakmailag felkészült munkaerőnek – szögezi le a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közös felmérésének összefoglalója. A felmérésről készült jelentés szerint a foglalkoztatással kapcsolatos nehézségeket mint a vállalkozások fejlődését nehezítő tényező hatását az egyéni vállalkozók értékelték a legmagasabbra, a társas vállalkozások pedig a legalacsonyabbra. Ismert, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorokat különösen érzékenyen érinti a munkaerőhiány, elsősorban a szezonális foglalkoztatás, a szakképzettség alacsony foka és az egyéb szektorok elszívó hatása miatt. A munkaerőhiányhoz való alkalmazkodás során a kézi munkafolyamatok csökkentése, a béremelés és a vonzó körülmények kialakítása tűnik a leggyakoribb stratégiának.

Az állandó munkaerő kiválasztása során a szőlész-borász vállalkozások a szakmai felkészültséget, a munkafegyelmet és a problémamegoldó képességet csaknem azonos súllyal jelölték meg döntő szempontnak.

Ezzel szemben a szezonális foglalkoztatás esetében egyértelműen a munkafegyelem a legfontosabb szempont.

A foglalkoztatás típusától függetlenül két fontos probléma vetődik fel: a folyamatosan növekvő bérigény és az alacsony munkamorál. Az egyes problémák értékelésében a legnagyobb különbségek a munkatapasztalat hiányával, a szociális viselkedéssel és az alacsony munkamorállal kapcsolatban mutatkoznak, minden esetben a szezonális foglalkoztatás terhére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Ékköves araszoló károsít a szőlőkben

2020. május 13. 13:49

Mi károsíthatja, károsíthatta a szőlő friss hajtásait?

Mi ez az újabb betegség a szőlő fürtjén és bogyóján?

2019. augusztus 22. 07:36

K. János kérdése: A szőlőm fürtjein és bogyóin egy számomra ismeretlen elváltozást figyeltem meg. Mi lehet ez az újabb betegség?

ID DAVID életérzés a szőlőkbe, gyümölcsösökbe kizárólag a Vektor kínálatából! - Egy termékcsalád, melyért hálásak lesznek növényei!

2019. augusztus 12. 10:42

Az Industrias David egy spanyol vállalkozás, akik évtizedek óta gépeket gyártanak szőlőkbe és gyümölcsösökbe. Felmerül a kérdés, hogy ebben mi a különleges, hisz ezt sok más gyártó vállalat is megteszi?

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.