Szőlő-Bor

Folyamatosan tesztelik a dél-balatoni borokat

Magyar Idők

Csak hegyközségi útlevéllel mehetnek a dél-balatoni borok a különböző fesztiválokra vagy más szakmai, turisztikai rendezvényekre – jelentette ki a II. Somogyi borfesztivál sajtótájékoztatóján a Boglári borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.

D. Bujdosó Ferenc elmondta: egyre több dél-balatoni borász érdeklődik a közösségi rendezvényeken, tematikus borkóstolókon, bor­ünnepeken, fesztiválokon való részvétel feltételei iránt, ezért is döntöttek úgy – a borvidék jó hírének megőrzéséért –, hogy kéthetente minősítik, tesztelik a rendezvényekre szánt borokat. A szakember úgy látja, a szőlősgazdák kíváncsiak más borászok véleményére, a bírálatok nem szülnek sértődöttséget, elfogadják a kritikát.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke úgy látja: véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Dél-Somogyban termett kiváló minőségű szőlő hetven százalékát kivigyék a megyéből, és silány bor készüljön belőle. – Helyi, közösségi feldolgozóra volna szükség, amelyhez állami támogatást is igényelnénk – szögezte le az agrárkamarai vezető.

A június 7–10. közötti somogyi borfesztivál turisztikai jelentősége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakember szerint. A tavaly első alkalommal Kaposvárott tartott fesztiválon 16 dél-balatoni pincészet mutatta be termékeit, az ideire 19 jelentkezett. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte: a megyei önkormányzat nemrég kialakított pincéjében ötszáz palack bort tárolnak majd a dél-balatoni nedűk hazai és nemzetközi népszerűsítésére. A borfesztiválon az idén is megmérethetik magukat a megye pincészetei, hiszen ez alkalommal is megválasztják Somogy borát.

A szervezők valamennyi somogyi hegyköz­ségből várják a borászatok nevezését. A pincészetek olyan 2015-ös, 2016-os vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas, hordóban tárolt, forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borokkal nevezhetnek, amelyeket már hegyközségi szinten minősítettek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Életmód Képgaléria

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.

A szőlőmagban rejlő kincseink

2020. február 7. 04:37

Bock József, a Bock Pince Kft. ügyvezető-tulajdonos elmondta, közel tizenöt évvel ezelőtt kezdtek el azzal foglalkozni, hogy valamilyen módon hasznosítsák a borszőlő feldolgozásának egyik melléktermékét, a rendkívül magas antioxidáns tartalommal rendelkező kékszőlőmagot.

Növekedett a magyar bortermelés

2019. június 6. 08:03

Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés.