Szőlő-Bor

Jó minőségű, de a tavalyinál kevesebb lesz a szőlőtermés Szekszárdon

Agrofórum Online

Több száz hektáron esett jégkár miatt a tavalyinál kisebb szőlőtermést várnak a szekszárdi borvidéken, a nem károsodott területeken ugyanakkor jó minőségű szőlőt szüretelhetnek a termelők.

A 2170 hektáros borvidéken Bátaszék és Báta térségében július végén pusztított jégeső mintegy 550 hektáron károsította a szőlőültetvényeket – mondta Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke az MTI-nek.

Van olyan, 70 hektáros ültetvény, ahol nem csak a fürtöket, hanem a leveleket és a vesszőket is tönkretette a jég, több táblában 90-100 százalékos a kár. A térségben három évtizede nem tapasztaltak hasonló jégverést – tette hozzá.

A jégeső jó termőképességű, 8-10 éves ültetvényeket ért, van ahol nem is érdemes szüretelni – jegyezte meg. A károk felmérése jelenleg is folyamatban van; az érintett területeken 80 mázsás átlagtermésre számítottak, a kár nagyságát eddig több százmillió forintra becsülik. A termelők a kárenyhítési alapból a terméskiesés értékének 30 százalékára számítanak – mondta a hegyközségi elnök.

Heimann Zoltán, a borvidék elnöke arról számolt be, hogy ott, ahol nem érte kár a szőlőket, jó termés ígérkezik, és kiemelkedő évjáratban bíznak.

A szüret hivatalosan augusztus 7-étől a korai fajták, cserszegi fűszeres, irsai olivér szedésével kezdődött, majd az oportóval folyatódik. Augusztusban a kékszőlők szürete is elkezdődik, szeptemberben a legnagyobb területen termő kékfrankos egy részét szedik, majd októberben a cabernet fajták és a merlot szürete következik.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint a szekszárdi borvidéken közel 60 szőlőfajtát termesztenek, a legnagyobb területet, 602 hektárt a kékfrankos foglalja el, 470 hektár a cabernet fajták, 362 hektár a merlot ültetvények nagysága, a fehér fajták közül az olaszrizling a legjelentősebb, 95 hektáron.

A borvidéken 2016-ban 2174 hektáron 133 ezer mázsa szőlőt szüreteltek, az újbor mennyisége 92 151 hektoliter volt. Az átmenő borkészlet mennyisége 85 656 hektoliter.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Tudjunk meg többet a rozéról!

2020. június 10. 16:19

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk.

Megnyílnak a pályázatok a szőlőtermesztők és borászatok számára

2020. június 22. 11:17

Az agrártárca a 2019. évben bevezetett szőlőültetvényekben végzett zöldszüret támogatását kiterjeszti 2020-ban.

A szőlő bogyóalak változatossága

2019. március 20. 07:39

Mind a borszőlő, mind a csemegeszőlő fajták jellemző, változatos tulajdonsága a bogyó alakja. Míg az elsőnél inkább a fajtahatározást segítő jellemző, addig a csemegeszőlő esetén a piacosságot is meghatározza. A változatos bogyóformákra épülő fajtarendszerezéssel már a 19. században is foglalkoztak.