Szőlő-Bor

A magyar bor kiváló minőségű termék

MTI

A magyar bor európai szintű, kiváló minőségű termék, és a kormány szeretné, ha a magyar borászati vállalkozások még jobban fel tudnák venni a versenyt nyugat-európai társaikkal - mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára Kaposváron szerdán.

Viski József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Somogy Megyei Önkormányzat által szervezett szőlő- és bortermelők szakmaközi szimpóziumán rámutatott, hogy az államtitkárság a Vidékfejlesztési Program részeként az elmúlt években 40 milliárd forintot szánt borászati támogatásra, a keretösszegből mintegy 34 milliárd forintot kötöttek le, jövő januártól pedig újabb 50 milliárddal segítik a borászati, élelmiszeripari vállalkozásokat.

Egy borászat legfeljebb 200 millió, egy élelmiszeripari szereplő 500 millió forintot nyerhet el, a nyertesektől nagyobb hozzáadott érték előállítását és a foglalkoztatás bővítését várják – jegyezte meg. Hozzátette, a pályázókat igyekeznek a rezsit, a károsanyag-kibocsátást csökkentő, az energiahatékonyságot, a fenntarthatóságot növelő beruházási formákra ösztönözni.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ágazat sikere elsősorban a gazdálkodókon, az ő gondolkodásukon, munkájuk szakmai színvonalán múlik. Úgy vélte, a szakmai utánpótlás érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a képzésre, a szakképzésre.

A borász szavai szerint az elmúlt időszak nagy eredménye a borászok 90 százalékát jelentő kistermelők adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint a pályázati forrásoknak köszönhető komoly eszközfejlesztés.

Légli Ottó minden korábbinál alacsonyabbnak nevezte a magyarországi átlagos éves borfogyasztást, amely 23 liter személyenként, s szólt arról is, hogy a magyar bor a minőségét tekintve hiába érne többet, sokak számára az ezer forintos palackonkénti ár „a megközelítendő cél”.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke felhívta a szőlő- és bortermelők figyelmét az öngondoskodás szükségességére. „Nagy a verseny, meg kell barátkoznunk azzal, hogy hosszú távon lehet, azok a birtokok maradnak fenn, amelyek támogatások nélkül is rentábilisak” – közölte.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke az idei szüreti eredményekről elmondta: a Balatonboglári borvidéken az átlagosnál 20-30 százalékkal több, hektáronként 120-130 mázsa szőlő termett, amelyből kiváló minőségű, üde, friss, gyümölcsös borok készültek, készülnek.

Utalt rá, a Somogyban termelt bor presztizsének növelésére két évvel ezelőtt borstratégia készült. Ennek mentén már több borfesztivált, borszemlét tartottak nagy sikerrel, s tervezik egy szőlőfeldolgozó építését.

A létesítmény 10-12 milliárd forintba kerülne, nonprofit pinceszövetkezet üzemeltetné és évente 10 millió palack, 80 százalékban exportra szánt bort állítana elő, megduplázva a Balatonboglári borvidék bevételét – mondta Gombos Sándor, hozzátéve: novemberben elkészül a megvalósításhoz szükséges „vezetői összefoglaló”.

Úgy vélte, a feldolgozó felépítése azért különösen fontos, mert a borvidéken termő szőlő jelentős részét „megalázó áron” felvásárolják, majd „gyalázatos minőségű”, a boltok alsó polcaira kerülő balatoni bort készítenek belőle.

„Meg kell mutatni, hogy a balatoni bor nem ilyen, hanem friss, könnyed, gyümölcsös, különbözik minden, máshol termelt bortól” – hangoztatta Gombos Sándor.

A szimpózium után került sor a második somogyi borszemlére, ahol 14 borász mintegy 90 borát kínálta a vendégeknek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Borkomplexum épülhet Budafokon

2018. február 18. 11:57

A létrejövő komplexumban a Kárpát-medence húsz-harminc borvidéke, annak mintegy négyszáz borászata mutatkozhat be.

Tokaji Március nagykóstoló Budapesten

2018. március 20. 11:12

Csaknem hatvan tokaj-hegyaljai pincészet több mint 150 bora és mesterkurzusok várják az érdeklődőket a Tokaji Március nagykóstolón szombaton.

Megfeleltek az Irsai Olivér borok a Nébih tesztjén

2020. május 25. 10:32

A Nébih szakemberei a kereskedelmi láncok kínálatából, tehát a széles körben elérhető termékek közül, 25 Irsai Olivér bort vizsgáltak a legújabb Szupermenta teszten.

Hazai borászati szakbemutatót tartanak Varsóban

2019. február 26. 09:17

Varsóban idén 29 magyar borászat mutatkozik be, a rendezvényre közel kétszáz résztvevőt várnak a lengyel kereskedők, sommelierek, étterem- és borbár tulajdonosok, valamint a szakújságírók soraiból.