Szőlő-Bor

Meleg van: Németországban is kezdődik a szüret

MTI

Minden eddiginél korábban kezdődik a szőlő szüretelése az idén Németországban, a munka augusztus 6-án indul - jelentette be hétfőn a Német Borintézet (DWI).

A szüret mind a 13 borvidéken a megszokottnál korábban kezdődik, elsőként a Rajna-vidék Pflaz tartományi Lörzweilerben kezdik szedni a fürtöket.

Az éghajlatváltozás miatt egyre korábbra csúszik a szüret kezdete – mondta az ágazati érdekképviseleti szervezet szóvivője, Ernst Büscher, hozzátéve, hogy idén a gyümölcsök érése az utóbbi 30 év átlagához képest jó három héttel előbbre tart. Tavaly augusztus 16-án kezdődött a szüret, az eddigi legkorábbi időpont pedig augusztus 8. volt, 2007-ben, 2011-ben és 2014-ben is akkor szedték le az első szőlőfürtöket.

Németország a világ 10 legnagyobb bortermelője között van, nagyjából 3 százalékkal járul hozzá a globális termeléshez. A DWI adatai szerint tavaly 7,5 millió hektoliter bort állítottak elő, szemben az egy évvel korábbi 9,1 millió hektoliterrel.

A német termelők a világ 124 országába exportálnak. A kivitel mennyisége és értéke 2017-ben egyaránt 7 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, 1,1 millió hektoliterre, illetve 308 millió euróra (99,1 milliárd forint). A kivitel legnagyobb részét, 71 százalékát a minőségi borok tették ki, amelyeket 3,32 eurós literenkénti átlagáron értékesítettek, ez 9 centtel meghaladja a 2016-os átlagárat.

A hazai bor részesedése a német piacon rendre 50 százalék körül alakul, tavaly 51 százalék volt – áll a DWI kimutatásaiban, amelyek szerint a németek évente fejenként nagyjából 20-21 liter bort fogyasztanak. Tavaly 20,9 liter volt az egy főre jutó fogyasztás, ami 0,2 literrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

Hamarosan indul a villányi kékszőlőfajták szüretelése

2020. augusztus 25. 10:02

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.

Kiemelkedő mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a gazdák

2018. november 8. 14:33

A hazai szőlőtermelők alaposan helyt álltak az idén, mert nemcsak nagy mennyiségben, hanem minőségben is jó szőlőt termeltek, és ezzel komoly feladatot adtak a felvásárlóknak.

Kevesebbért veszik át a szőlőt

2018. szeptember 27. 14:20

Tavaly a kompenzációs felárat is tartalmazó bruttó őstermelői áron 100 forintért átvett szőlő most a legjobb esetben 90, de általában 70-80 forintért talál vevőre.