Szőlő-Bor

Nemzeti Tizenhárom: csúcs fehér- és rozéborok

Agrofórum Online

A borkiválósági program keretében kiválasztották a legjobb hazai fehér- és rozéborokat. Egy impozáns kötetben is szerepelnek, amely könyv egyúttal a nemzetközi térhódítást is igyekszik elősegíteni.

A borkiválósági program keretében kiválasztották a legjobb hazai fehér- és rozéborokat. Egy impozáns kötetben is szerepelnek, amely könyv egyúttal a nemzetközi térhódítást is igyekszik elősegíteni.

Idén harmadik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Borkiválósági Programot a Földművelésügyi Minisztérium (FM), amelynek keretében elkészült a legjobb hazai fehér- és rozéborokat tartalmazó, több mint 500 oldalas Borkiválóságok Könyve. A kötetet országos roadshow-n mutatja be Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos, egyúttal ennek során nyújtja át az elismerő minősítést kapott nedűk alkotóinak a megérdemelt okleveleket.

A turné második megállója a Felső-Pannon borrégióba tartozó Etyek-Budai borvidék egyik jelentős pincészete, a pezsgőt és bort egyaránt készítő Törley Pezsgőpincészet budapesti, budafoki látogatóközpontja volt. A július 26-i eseményen Kiss Eliza elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség létrejöttével a bor- és gasztromarketing is egy egységes rendszer része lesz, de ez nem azt jelenti, hogy mindent, ami eddig ezen a területen volt, kidobnak, sokkal inkább azt, hogy a rendelkezésre álló pénz, az állami segítség és a szakmai tudás egy helyen összpontosul. Ez így együtt a borágazat számára kivételes lehetőséget jelent az előrelépéshez.

Ahogy fogalmazott, a marketingbeli megújuláshoz jól illeszkedik a borkiválósági program – amelyhez az elmúlt három év során egyre több pincészet csatlakozott –, a magyar-angol nyelű kötet pedig a borok hazai és nemzetközi piaci térnyerését is elősegíti. A Borkiválóságok Könyve ugyanis lehetőséget biztosít a borászatok számára ingyenes megjelenéshez, promócióhoz, a kereskedések számára értékesítést támogató és segítő eszközként szolgál, a fogyasztóknak pedig iránytűt mutat a borválasztásban, a pincészetek megismerésében.

Azt már Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke tette hozzá, hogy a könyvet a nagy nemzetközi szakmai vásárokra is kiviszik, így a pincészetek közvetlen megjelenés nélkül is meg tudják magukat és alkotásaikat mutatni. Mint Horkay megjegyezte, működőképes ez a megoldás, hiszen volt már olyan borászat, amelyet a kötetet lapozgatva keresett meg egy nemzetközi forgalmazó cég. Ami pedig a minősítéseket illeti: az elnök elárulta, hogy ebben az évben – főleg a pincészetek véleménye alapján – változtattak a kategóriarendszeren. Korábban három-, négy- és ötcsillagos jelzéssel látták el a legkiválóbb borokat, most már „Borkiválóság Bor”, „Borkiválóság Top 2016” címkét kapnak csak csúcstermékek.

Az idei Nemzeti Borkiválósági Programba 722 tételt neveztek a pincészetek. Bármilyen fehér- vagy rozéborral lehetett nevezni, amely rendelkezett a Nébih által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, valamint minimum bruttó 600 forintos piaci áron kapható a kereskedelmi forgalomban. A nevezőnek azt is vállalnia kellett, hogy a borkiválóságnak választott tételből ötszáz palackos készlettel rendelkezik 2016. december 31-ig. Egy termelő legfeljebb három bort nevezhetett. A 722-ből a zsűri kétkörös rostán át kiválasztotta a 290, címkét kapott legjobb bort, egyúttal ezek kerültek be a könyvbe. Közülük is 13-at, „top” minősítéssel láttak el. Ha úgy tetszik, ez lett a Nemzeti Tizenhárom.
A Borkiválóságok Könyvének vörösborokat tartalmazó kiadványa szeptemberben várható, illetve idén ismét esedékes a kétévente megtartott, aszú- és pezsgőkiválóságok kiválasztása is.


Tizenkét palack a legjobb 290-ből…

 

Borkiválóság Top 2016 címet kapott borok

Kertész Sauvignon Blanc 2015
Nyakas Budai Riesling 2012
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Figula Pincészet 7ha 2014
Györgykovács Kispincészet Hárslevelű 2013
Árvay Családi Pincészet Tokaji Múzsa 2011
Gizella Pince Barát Hárslevelű 2015
Gizella Pince Dénes 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013
Pajzos Megyer Pincészet Hárslevelű Késői szüret 2013
Patricius Borház Katinka 2013
Patricius Borház 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003
Pelle Pince Manna 2013
Royal Tokaji 5 puttonyos Tokaji Aszú 2009

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Bortermelés: csúnyán tévedtek a "szakemberek"

2019. október 27. 05:36

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Furmint Február, ahol száz kiállító boraival ismerkedhet meg

2018. január 24. 10:08

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára.

Már a borospalackok környezeti hatásait is vizsgálják

2020. június 24. 09:27

Az indokolatlanul nagy mennyiségben keletkező csomagolási hulladékok világszerte nagy fejtörést okoznak a szakembereknek, és nincs ez másként az egyszer használatos borospalackok tekintetében sem. Bogóné Tóth Zsuzsánna, a Szent István Egyetem (SZIE) kutatója most részletes képet vázolt fel arról, hogy miként lehetne csökkenteni a borospalackok használatából fakadó környezeti hatásokat.

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

2019. február 13. 14:47

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.