Szőlő-Bor

Szőlőkkel suttogó: Tiszta vizet a pohárba…

Agrofórum Online

Az aranyszínű sárgaság egy növényegészségügyi probléma, a borok minőségét és azok fogyaszthatóságát semmilyen szinten nem befolyásolja.

Ahogy arról az Agrofórum Online is tájékoztatott, november 15-én a NÉBIH sajtóközleményt adott ki, mely szerint a szőlő aranyszínű sárgasága miatt zárlat alá kerül a teljes Badacsony-hegy. A hírhez kapcsolódva azóta született „néhány, minden szakmai alapot nélkülöző bejegyzés a különböző hírportálokon”, ami arra késztette a Szőlőkkel suttogó Facebook oldal növényvédelemmel foglalkozó adminisztrátorát, hogy egy érdekes, a legtöbb kérdést tisztázó írást tegyen közzé a közösségi oldalon. Ezt a bejegyzést változtatás nélkül közöljük honlapunkon.

Tiszta vizet a pohárba…

A Badacsonyi borvidéken tevékenykedő növényvédősként feladatomnak érzem, hogy a megjelent hírekre reagáljak, és igyekezzek közérthető információkat adni a szakma és a civilek számára egyaránt. A NÉBIH 2016. november 15-én sajtóközleményt adott ki azzal a címmel, hogy a teljes Badacsony-hegy zárlat alá kerül a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt. Perceken belül megjelent jó néhány, minden szakmai alapot nélkülöző bejegyzés a különböző hírportálokon, ezzel pedig elindult a lavina és a hozzá nem értők katasztrófát kiáltottak. Egész nap csörögtek a telefonok, záporoztak a kérdések.

Véleményem szerint félreértelmezhető volt ez a közlemény, mivel maga a zárlat fogalma sem került tisztázásra. Ezzel egy időben olyan negatív kép alakulthatott ki néhány laikusban, ami a szőlő-bor ágazatot, a környék turizmusát és az itt tevékenykedő termelőket nagyon rossz fényben tünteti fel.

Tisztázzunk tehát néhány dolgot!

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma nevű betegsége és az ezt terjesztő amerikai szőlőkabóca jelenléte egy ideje közismert a növényvédős szakma számára. Az ország több pontján felütötte már a fejét, főként szőlőterületek szegélynövényein, de néhol már szőlőben is. Valóban komoly problémáról van szó, amit nem lehet szőnyeg alá söpörni, de nincs értelme eltúlozni sem.

Ez a mostani eset arra enged következtetni, hogy a kórokozó jelen van és terjed, de ez a kérdés ennél sokkal összetettebb.

A hatóság emberei az egész országban végeznek folyamatos felvételezéseket. Ez év őszén több badacsonyi borvidékhez tartozó területen (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Nemesgulács) detektálták a kollégák a fitoplazmát. Ez is jelzi, hogy kiemelten nagy figyelmet fordítanak erre a régióra. Ilyen formában csak annyit lehet kijelenteni, hogy a környékünkön több ültetvényben is jelen van a kórokozó.

Mit jelent ez gyakorlati oldalról megközelítve a termelők számára? A fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a szőlő sárgaság betegség jellegzetes tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani és meg kell semmisíteni. Ennek oka, hogy a fitoplazma elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás. Terjedése azonban nagymértékben csökkenthető fő vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni, megfelelő időben végzett növényvédő szeres kezelésekkel.

Ez a fertőzött területen, valamint az azt 3 km sugarú biztonsági zónában mostantól kötelező. Maga a zárlat a borvidékről történő szőlő szaporítóanyag kivitelének tilalmát jelenti.

A további esetleges fertőzési gócok felkutatása érdekében a növény-egészségügyért felelős hatóság 2017-ben növeli a felderítésbe vont szőlőterületek nagyságát, a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok számát és a továbbiakban is folytatja a fitoplazmát terjesztő kabóca jelenlétének és terjedésének előrejelzését az egész országban. A további teendőket és védekezési felhívásokat folyamatosan közzéteszi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága.

A hatályos rendelet alapján a szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezésekhez állami támogatás igényelhető. Hatóság által elrendelt megsemmisítés esetén pedig a hivatásszerű gazdálkodást folytató termelők kártalanításra jogosultak.

Ez növényegészségügyi probléma, a borok minőségét és azok fogyaszthatóságát semmilyen szinten nem befolyásolja…

(Szőlőkkel suttogó Facebook oldal)

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Előrejelzési és megfigyelési módszerek zárt termesztőberendezésben

2019. október 24. 10:38

Minden növényvédelmi beavatkozást, legyen szó kémiai készítmény, vagy természetes ellenségek felhasználásáról, meg kell előznie a megfigyelésnek, szemrevételezésnek.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

2018. augusztus 16. 15:14

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

A mángold kisüzemi termesztésének tapasztalatai

2020. április 29. 05:38

Mivel a mángold üzemi termesztése nem jellemző sem hazánkban, sem Európában, így kevés irodalmi adat található meg arra vonatkozóan, hogy milyen technológiával célszerű dolgozni a növény esetében.