Szőlő-Bor

Túligénylés a borászati pályázaton

Agrofórum Online

A borászati fejlesztésekre beadott pályázatok forrásigénye már most meghaladja a rendelkezésre álló negyvenmilliárd forintot – tudta meg a Magyar Hírlap. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szeretné, ha a pályázati keretösszeg megemelkedne.

A borászatok már negyvenkétmilliárd forint értékben pályáztak beruházásokra – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatására című kiírásra a pályázatokat tavaly szeptember 12-től lehet beadni. A versenyképesség javítását és az energiahatékonyság növelését szolgáló beruházásokra ötvenszázalékos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a nyertes pályázók. Budapesten és Pest megyében – mivel nem konvergenciarégió – negyvenszázalékos vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni.

A meghirdetett pályázati keretösszeg negyvenmilliárd forint. A mostani uniós költségvetési ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében eredetileg az ágazat támogatására húszmilliárd forintot irányoztak elő, ám a szakmai szervezetekkel történt konzultációt követően – a nagy igény miatt – a Miniszterelnökség az összeget megduplázta.

Gál Péter elmondta: az uniós és hazai forrásokat is felölelő pályázatra elméletileg idén egész évben lehet pályázni, jelenleg a kiírás negyedik szakaszban járunk. Az ötödik szakasz március 13-án nyílik, de a beérkezett igénylések összege alapján az Irányító Hatóság a felhívás felfüggesztéséről is dönthet. A helyettes államtitkár szerint nem elképzelhetetlen, hogy a később pályázóknak is jut még forrás.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke a lapnak azt mondta: nagyon örülnének, ha a pályázat keretösszegét megemelnék, és nem negyvenmilliárd forint lenne a plafon. A pályázati forrásból borászati gépeket, tartályokat, tárolóedényeket is vásárolhatnak a pincészetek. A HNT elnöke szerint rendkívül fontos a borászatoknak a beruházási lehetőség, mert így növelhetik versenyképességüket, és még jobb borokat készíthetnek.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Idén egy 2016-os kékfrankos lett Szekszárd legjobb vörösbora

2019. március 31. 08:33

A Schieber Pincészet Tabu elnevezésű kékfrankos-válogatása a Baranya-völgyi dűlőben fekvő ültetvényen termett öregtőkés szőlőből készült.

Oltalom alá kerülnek a csopaki borok

2020. július 21. 08:02

A bizottsági tájékoztatás szerint az oltalom a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulatán termelt borokra vonatkozik.

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

2019. február 13. 14:47

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.

A magyar bor kiváló minőségű termék

2018. november 8. 07:46

Az elmúlt időszak nagy eredménye a borászok 90 százalékát jelentő kistermelők adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint a pályázati forrásoknak köszönhető komoly eszközfejlesztés.