Szőlő-Bor

Világbajnok a Kreinbacher pezsgője

Szuperfarm

Elnyerte a nem hagyományos szőlőfajtákból készült brut pezsgők világbajnoki címét a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut Magnum 2013 pezsgője a Champagne és Pezsgő Világbajnokság londoni díjátadóján. A birtok emellett számos más díjat is bezsebelt.

A világ legrangosabb pezsgőversenyeként számon tartott Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) szakértő zsűrije a 2018-as mezőny aranyérmesei közül választotta ki a legkiemelkedőbb tételeket. Az összesen 25 trófeát, köztük a kilenc nemzeti trófeát és a hét, stílusonként kihirdetett világbajnoki címet szerda este jelentették be Londonban, ahol a kategóriagyőzteseknek járó Best in Class nagydíjakat is átadták – közölte csütörtökön a Kreinbacher Birtok.

A somlói borászat Prestige Brut 2013 Magnum tétele elnyerte a legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgőnek járó vb trófeát, valamint megkapta a nemzeti trófeát, továbbá két kategóriagyőztes, azaz Best in Class címet, mint a legjobb magyar évjáratos brut és a legjobb magyar magnum pezsgő.

A Somló-hegyen, tradicionális módszerrel készült Prestige Brut 2013 Magnum 100 százalékban furmintból készült, és több mint négy éven át érlelték seprőn. A 2013-as évjárat válogatott alapboraiból házasították, emellett a magnum palackos érlelésnek köszönheti összetett aromáit és finom habzását – közölte a pincészet.

A Kreinbacher másik aranyérmese, a Brut Classic 2015 Magnum szintén Best in Class díjazott lett a Future Release kategóriában. A pince leírása szerint az évvégi időszak újdonsága kifejezetten friss karakter, a házasítást 29 százalék chardonnay egészíti ki, amely a furmintra jellemző gyümölcsösség mellett sokat hozzáad az elegáns összképhez.

Mint a közlemény emlékeztet, a CSWWC zsűrije 2015-ben találkozhatott először furmintból készült pezsgővel a nevezők között, egy évvel később a somlói birtok megkapta első aranyérmét és a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát, ezúttal pedig eddigi legnagyobb eredményüket ünnepelhetik.

Champagne neves házai idén is kimagasló eredménnyel szerepeltek a versenyen: az abszolút világbajnok címet a Louis Roederer Brut Premier Magnumja kapta, a zsűri különdíját Dominique Demarville vehette át a Veuve Clicquot háztól, míg az idős évjáratú pezsgők világbajnoka a Rare presztízs cuvée 1998-as évjárata lett, szintén magnum palackban.

A verseny egyik célkitűzése, hogy a pezsgőkészítésben még újnak számító országok, régiók is megmérethessék magukat a nemzetközi mezőnyben, ezért idén először adtak át a feltörekvő kategória világbajnoki trófeáját: az elismerést a partiumi CarassiaKárászteleki Pezsgőpincészet kapta. A díjazottak teljes listája a champagnesparklingwwc.co.uk honlapon olvasható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Az Etyek-Budai borvidék múltja, jelene és lehetőségei

2020. március 30. 13:17

E havi lapszámunkban az Etyeki-Budai Borvidéket mutatjuk be. Megismerhetők a borvidék termőhelyi adottságai és a szőlőtermelés helyi tradíciója, valamint a borturizmus alapját jelentő vendégcsalogató rendezvények.

Tüü Péter lett Magyarország sommelier bajnoka idén is

2019. március 6. 04:36

Immár másodszor nyerte el Tüü Péter (Arany Kaviár) a Magyarország sommelier bajnoka címet a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) által rendezett Magyar Sommelier Bajnokság vasárnapi budapesti döntőjében.

Lesz-e újra Párizsban magyar pezsgőlerakat?

2019. március 19. 04:48

Reneszánszát éli Magyarországon a pezsgőkultúra, s talán nem túlzás azt állítani: ennek Etyek a motorja – már ami az ital készítését illeti. Egyre több borász kapcsolódik a folyamatba, egyre jobb a minőség, minden adott ahhoz, hogy a bortérképen Etyek újrapozicionálja magát.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420