Terményárak

A pálmaolaj fűti az élelmiszerárakat

Agrofórum Online

Négyéves csökkenő trend tört meg idén év elején, amikor lassú emelkedésnek indultak az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon.

Négyéves csökkenő trend tört meg idén év elején, amikor lassú emelkedésnek indultak az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon – ez a jelenség áprilisban is folytatódott.

A FAO élelmiszerár-indexe (márciushoz képest alig 1 %-kal magasabb 151,8 pontos) áprilisi értéke 10 %-kal marad el ez egy évvel korábbihoz és több mint egy harmaddal a 2011-es szinthez képest.

A kép azonban nem teljesen egységes: az áprilisi növekedést a pálmaolaj generálta, kisebb részben a gabonák, míg a márciusi hirtelen felívelés után a cukor ára mérséklődött.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszer (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) kereskedelmi súlya alapján átlagolva határozzák meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői. Az elmúlt évek folyamatosan csökkenő tendenciája főleg a stabil készleteknek, a lassuló világgazdaságnak és az erős amerikai valutának tudható be.

A növényi olajok 4,1 %-kal drágultak a világpiacon, az idei negatív termelési kilátások és az egyre erősebb globális kereslet miatt.

A gabonák esetében visszafogottabb, 1,5 %-os növekedést regisztráltak, ennek hátterében főként a nemzetközi kukoricajegyzések és a gyenge amerikai dollár együttese áll. A rizs esetében jó termés várható, ezen szemes gabona ára ennek megfelelően valamelyest mérséklődött.

Alig egy százalékkal, de emelkedett a hústermékek ára, miután az amerikai piacon egyre nagyobb az igény az ausztrál marha iránti.

A felhalmozódott vaj- és sajtkészletek 2,2 %-kal nyomták lejjebb a tejtermékek árát.

A cukor viszont a márciusi drámai, 17 %-os ugrás után áprilisban 1,7 %-kal került kevesebbe. Bár szakértők még mindig aggódva tekintenek az iparág idei várható teljesítményére, Brazília – a világ legnagyobb cukorexportőre – történetének második legjobb termését aratta le, miközben az etanolgyártás nyerscukor-igénye alacsonyabb lesz.

Emelték a tétet

Idén is kiemelkedő gabonahozamot várnak a FAO szakértői, olvasható a legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésben: a közel 2 526 millió tonna az ezzel szinte teljesen megegyező 2015-ös hozammal együtt minden idők második legnagyobb eredménye.

A téli gabona ugyanis az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna területén is ígéretesnek tűnik, így 717 millió tonna körüli búzatermést, alig 16 millió tonnával kevesebbet a tavalyi rekordhoz képest, becsülnek erre a szezonra.

Valamelyest javultak a számok a szemesgabona, vagyis az árpa, kukorica, köles, zab, rozs és cirok esetében is (1 314 millió tonna).

A rizskibocsátás várhatóan 495 millió tonna lesz, 1 %-kal meghaladva a 2015-ös értéket, bár, teszik hozzá a szakértők, az El Niño hatása még változást hozhat ebben.

A világ gabona-felhasználása alig nő a takarmánybúza és -árpa iránti kereslet óvatos emelkedésével párhuzamosan. Emiatt a gabonakészletek 3,3 %-kal csökkennek; a leginkább érintett országok: Brazília, Thaiföld, India, Kína, Marokkó, Irán, Argentína és Dél-Afrika.

A nemzetközi kereskedelem mérséklődik, miután Kínában jelentősen csökkent az árpa-, Európában pedig a kukoricaimport.

(FAO)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kedvező időjárás és csökkenő kínai kereslet: esnek az árak

2020. szeptember 30. 11:03

A párizsi árutőzsdén is hasonló trendek irányították a piacokat és egyértelmű vevői fölény alakult ki.

Egyre jobban hiányoznak az esőzések Oroszországban

2020. szeptember 29. 08:17

Oroszországnak nagy esőzésekre lenne szüksége a következő hetekben, mivel gazdálkodói továbbra is száraz talajba vetik a 2021-es őszi búza termését.

Terménypiac: megtörő lendület, korrekció vagy fordulat?

2020. szeptember 28. 11:21

A szeptember 21-ével kezdődő héten mintha kifáradtak volna a piacok és a korábbi lendületes áremelkedést csökkenés váltotta fel.

Árcsökkenések hete az agrártőzsdéken

2020. szeptember 28. 04:37

A párizsi árutőzsdén a malmi búza értéke 1,2 százalékkal, azaz 2,25 euróval a tonnánkénti 192,25 euróig mérséklődött öt nap alatt. A kukorica piacán is a vevők uralták a kereskedést.

Eldőlt: egészségesebbek lesznek az ételek

2019. január 28. 05:37

Átlagosan 10 százalékkal csökkenti termékei cukor-, zsír- és sótartalmát 2020-ra mintegy 400 cég Spanyolországban. Ezt a kötelezettséget vállaló cégek között olyan nemzetközi márkák is megtalálhatók, mint a Coca Cola, a Lidl vagy a McDonald's.

4,1 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt

2018. április 10. 10:51

A tojás 27,0, a vaj, vajkrém 14,2, a száraztészta 11,1, a tejtermékek 6,9, a tej 5,9, a kenyér 5,6 százalékkal drágult. A cukor 18,1 százalékkal olcsóbb lett.

Idén először júniusban nőttek a világpiaci élelmiszerárak

2020. július 6. 09:34

Júniusban különösen a pálmaolaj jelentős drágulására a növényi olajok árindexe 11,3 százalékkal nőtt, a cukor árindexe 10,6 százalékkal, a tejtermékeké pedig 4 százalékkal emelkedett.

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel "főzik" majd!

2019. január 19. 04:34

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket. A lézersugarak pedig a printelt élelmiszerekre irányulnak és pontos hőmérsékleten főzik meg az ételeket. Mivel az eszköz információval rendelkezik az összes alkotóelemről egyedi módon összekombinálhatja azokat.